Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі продовжуються дискусії про те, який шлях обере Україна після парламентських виборів


У Польщі продовжуються дискусії про те, який шлях обере Україна після парламентських виборів

Варшава, 9 квітня 2002 - У Польщі продовжуються дискусії про те, який шлях обере Україна після парламентських виборів. Чи українське суспільство наставлене проєвропейськи? Якими є ті сили, що ввійшли до парламенту? Хто такий Ющенко і що являє собою блок “ Наша Україна” ? Добре було б чи погано, якби виявилося. Що все таки “ Наша Україна “ і “ За єдину Україну “ – це все ж таки – два крила однієї влади. На цю тему наша кореспондентка у Варшаві Ганна Стеців розмовляє з відомим політиком і громадським діячем , одним із лідерів ліберальної польської Унії Свободи, головою польсько-українського поза урядового форуму Генріком Вуйцем.

- Пане міністр, після виборів в Україні тональність , в якій говорили польські політики про події в державі над Дніпром змінилася. Вона наче пом’якшала. Чому?

- Вибори в Україні виявили, що значна частина українського суспільства і то не лише в західній, а й в східній частині України виразно підтримує проєвропейські тенденції, і це будить великі сподівання в Польщі. Ми переконалися, що навіть дуже агресивна пропаганда в російських медіях не стримала тих тенденцій. Це дуже важливо.

- І все ж багато хто з польських аналітиків переконаний, що за наступні два роки , які відділяють Україну від президентських виборів нічого не буде конкретно зроблено в поступі України вбік європейської інтеграції. Що будуть слова, декларації і не більше. Як ви вважаєте?

- Не варто сподіватися, що Україна відразу після виборів увійде в Євросоюз. Держави-кандидати в члени ЄС, і Польща, наприклад, мають великі труднощі на шляху входження. Це тривалий процес. Мені здається, що Україна теж буде змушена його перейти. А два роки – це в такому відліку – невеликий відрізок часу. Найперше Україна повинна стати асоційованим членом ЄС. До цього треба приготуватися. Я схильний все ж думати , що ці два роки не стануть часом стагнації, бо, пам'ятаймо, що психологічно, не залежно від того, хто тепер правитиме Україною, психологічно в ній перемогли на виборах ( не йдеться навіть про кількісні показники), психологічно перемогли єврооптимісти з Ющенком на чолі. І це попри все буде впливати на роботу парламенту і між іншим на процес достосування українського законодавства до європейських стандартів. Бо знову ж таки – не залежно від того, як окреслить Україна своє майбутнє, вона все ж мусить мати добрі відносини з такою політичною, економічною потугою, якою є Євросоюз. -

- У Польщі все ж часто говорять, що Наша Україна “ і “ За єдину Україну “ – це два крила однієї влади. Що ви думаєте з цього приводу? -

- У нас у Польщі теж говорять, що вибори – це вибір між різними елементами політичного класу.” Наша Україна “ і “ За єдину Україну” – це представники політичного класу, який в Україні вже сформований. І я трактував би це , як процес позитивний,бо відомо,звідки ці люди , які вони мають погляди. Найгірше підтримувати когось зовсім нового, випадкового з надією на те, що він прийде і зробить чудо, оздоровить державу. У нас теж такі були, на яких навіть голосувала одна четверта суспільства, а згодом виявилося, що це люди нізвідки. Так, “ Наша Україна “ і “ За єдину Україну” – це два крила однієї влади. Але два по-різному наставлені крила, з різними програмами. І те, що є можливість вибору між ними, а не між крайніми силами,це добре, це свідчить про те, що Україна стає нормальною,цивілізованою європейською державою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG