Доступність посилання

ТОП новини

У вівторок у Вашингтоні відбулось засідання робочої групи в Центрі стратегічних та міжнародних студій , що обговорювала подальшу стратегію співпраці Сполучених Штатів з Україною


У вівторок у Вашингтоні відбулось засідання робочої групи в Центрі стратегічних та міжнародних студій , що обговорювала подальшу стратегію співпраці Сполучених Штатів з Україною

Вашингтон, 9 квітня 2002 - Виборча тема з аналізу результатів виборів та прогнозів переходить у площину планування подальших дій.

Як складеться майбутня конфігурація в Українському парламенті і яких змін можна очікувати в у внутрішній та зовнішній політиці України – це було основною темою дискусії, що пройшла в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень. Робоча група по Україні була створена в Центрі задовго до парламентських виборів . До неї ввійшли представники державного департаменту США, Конгресу, дипломати, та представники ряду інституцій які працюють з програмами для України. Багато в чому саме цій групі варто завдячувати активності американського політикуму по відношенню до України в період передвиборчої кампанії.

Перше засідання робочої групи після парламентських виборів в Україні розпочав колишній посол США в Україні Уільям Грін Млер. Спостерігаючи за процесами в Україні з моменту здобуття нею незалежності відомий дипломат висловив задоволення тим, що в Україні демократичним шляхом до парламенту пройшли різного типу опозиційні партії та блоки Ющенка, Тимошенко та Мороза : Уілям Міллер:

”У даних обставинах опозиція до партій у владі ця опозиція є демократичною, прозахідною і дуже різноманітною з точки зору професійного рівня.”

Що ж до майбутнього Верховної Ради України , то Уілям Грін Міллер зазначив:

"Ми можемо очікувати демократичні дебати в ВР про майбутнє уряду, напрям розвитку економіки та позиції України у світі. Групи, які вважають що державне майно й добробут країни належить народу будуть в опозиції до олігархів, для яких майбутнє України не важливе. Це буде реальний парламент, де будуть відбуватись дебати. І на мою думку ці вибори є пунктом творення нової політичної культури і нового етапу зрілості."

Більш детально про сам процес виборів порушення та проблеми розповів радник комісії з безпеки та співробітництва в Європі при Конгресі США – Орест Дейчаківський. Повернувшись з України, він вважає, що порушення , які мали місце в період виборчої кампанії хоча мали місце, але не вплинули кардинально на результати голосування. Які ж подальші кроки американської дипломатії щодо України на окреме запитання радіо „Свобода” Орест Дейчаківський сказав:

“Я думаю, що багато буде залежати від того, що далі станеться в Україні, як скажімо вийдуть інформації про продавання зброї українським урядом до деяких країн. Це може пошкодити. Далі не має прогресу щодо справи Гонгадзе, це також буде мати вплив на погляди американської дипломатії.”

Що ж до можливої зустрічі Президента США та Президента України після виборів Орест Дейчаківський вважає:

“Я би сказав, що про це зарано говорити. Це буде залежати від майбутніх подій. Як на цей час я би не був надзвичайно оптимістичний щодо такої зустрічі.”

Отож, процес відстоювання України у демократичному світі триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG