Доступність посилання

ТОП новини

У Європі обговорюють Близький Схід


У Європі обговорюють Близький Схід

Прага, 10 квітня 2002 — Становище на Близькому Сході було в середу предметом не одного обговорення на європейському континенті. «Квартет» у складі Організації Об’єднаних Націй, Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу і Росії — яка знову починає активно залучатися до спроби вреґулювати конфлікт — у спільній заяві наголосили на вимозі до Ізраїлю й палестинців негайно припинити насильство й підтримали мирну місію державного секретаря США Колина Пауела.

«Воєнного вирішення конфлікту не існує», – мовиться в спільній заяві, яку ухвалили після зустрічі в Мадриді генеральний секретар ООН і керівники зовнішньополітичних відомств США, Євросоюзу, Росії й Іспанії, яка головує зараз у ЄС.

«Закликаємо Ізраїль негайно припинити воєнні операції», – зачитав заяву Кофі Аннан. На думку її авторів, необхідне негайне й суттєве перемир’я й негайний відступ Ізраїлю з палестинських міст, включно з Рамаллою, де палестинський керівник Ясир Арафат далі перебуває в облозі в своїй штаб-квартирі.

«Закликаємо й голову (Палестинської автономії) Арафата як визнаного обраного керівника палестинського народу вжити негайних максимальних зусиль, щоб зупинити терористичні напади на невинних ізраїльтян», – продовжив генеральний секретар ООН. Палестинська влада, мовиться в заяві, має діяти рішуче й ужити всіх можливих заходів, щоб зліквідувати терористичну інфраструктуру.

Держсекретар США Колин Пауел відтак отримав потужну підтримку в продовженні своєї мирної місії на Близькому Сході. Задля її успіху він уникає різких формулювань.

Кофі Аннан, виступивши з найжорсткішим дотепер засудженням Ізраїлю, висловив особисте «приголомшення» надзвичайно тяжким гуманітарним становищем на окупованих палестинських територіях — і водночас прямо назвав такі напади на невинних і беззбройних цивільних осіб, як підрив ізраїльського автобуса в Хайфі, «тероризмом, який ми не можемо терпіти».

А от Колин Пауел висловився дипломатичніше: «Насильство в будь-якому вигляді, чи його назвати тероризмом, а чи актом опору, непродуктивне».

Різку ж позицію генерального секретаря ООН підтримав Європейський парламент. Хоч його резолюція й не обов’язкова до виконання, але заклик до ЄС «негайно припинити» чинність його угоди про співпрацю й торгівлю з Ізраїлем став іще одним попередженням на ізраїльську адресу.

Резолюція Європарламенту, вимагаючи негайного відведення ізраїльських військ, водночас засуджує й самовбивчі терористичні напади «палестинських екстремістів», із якими, переконані європарламентарі, мала б активніше боротися влада Палестинської автономії.

Тим часом до залагодження близькосхідного конфлікту дедалі активніше повертається й Росія, що є співорганізатором мирного процесу в реґіоні. Її міністр закордонних справ Іґор Іванов брав активну участь у мадридській зустрічі.

«Ми закцікавлені в успіху місії держсекретаря США, – заявив він. – Із нашого боку ми зробимо все необхідне, щоб ця місія дала позитивні результати».

А президент Росії Владімір Путін приділив близькосхідній темі чималу увагу в перебігу свого насиченого візиту до Німеччини й переговорів із канцлером ¢ергардом Шредером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG