Доступність посилання

ТОП новини

Шолом, Ісраель! Шолом, Україна!


Шолом, Ісраель! Шолом, Україна!

Київ, 17 квітня 2002 – 54-ту річницю незалежності Держави Ізраїль єврейські громади та громадські діячі України відзначили безпрецедентним мітингом солідарності з Ізраїлем. Мітинг зібрав близько 5 тисяч людей із різних куточків України і пройшов під гаслами “Ні – тероризмові! Ні – антисемітизмові!”, “Хай живе Ізраїль! Хай живе Україна!” Учасники мітингу висловили підтримку народові Ізраїлю в його боротьбі з міжнародним тероризмом і засудили політику подвійних стандартів.

Із виконання державних гімнів України та Ізраїлю і благословення Україні та Ізраїлю розпочався велелюдний мітинг до Дня незалежності Держави Ізраїль. Тисячі людей – молодих і старих, киян і вінничан, львів’ян і одеситів – вітали одне одного “шолом” і уважно слухали виступи лідерів єврейських організацій України.

Голова Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабинович, звертаючись до учасників мітингу, закликав їх підтримати народ Ізраїлю в його боротьбі з тероризмом і засудити політику подвійних стандартів, яку демонструє чимало країн світу стосовно Ізраїлю. За словами пана Рабиновича, 50 мерзотників, що вчинили напад на синагогу Бродського минулої суботи, не зіпсують імідж 50-мільйонної України, адже, “в Україні панують мир і злагода між народами, і я переконаний, що влада не допустить повторення того, що відбувалося біля стін синагоги Бродського минулої суботи”.

Народний депутат України Євген Червоненко у своєму виступі засудив міжнародний тероризм і вияви антисемітизму в Європі.

Але чи не найважливішим для учасників мітингу було звернення прем’єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона, яке зачитав радник-посланник ізраїльського посольства Зеєв бен-Ар’є.

Торкаючись сьогодення українсько-ізраїльських стосунків, Надзвичайний і Повноважний посол Ізраїлю Анна Азарі зазначила: “Ізраїль має 54 роки, Україна – 10 років. Упродовж цього десятиріччя ми досягли дуже гарних стосунків із Україною. Я думаю, – каже пані Азарі, – що головний здобуток незалежності України – це міжетнічний, міжконфесійний мир і злагода”.

Спостерігаючи за людьми, які приїхали до Києва на мітинг, я помітила маленьку дівчинку, років п’яти. Вона вимахувала прапором Ізраїлю, що був удвічі вищий від неї, і вигукувала: “Шолом, Ізраїль! Шолом, Україна!”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG