Доступність посилання

ТОП новини

“Дволикий Янус” - Євген Карташов


“Дволикий Янус” - Євген Карташов

Запоріжжя, 22 квітня 2002 - Поки в окремих регіонах тривають апеляційні суди, ведуться розбірки щодо неправильного визначення голосів депутатів різних рівнів тощо, - у Запоріжжі вже відбулася перша сесія обласної ради нового, 24-го скликання, на якій відбулося остаточне зближення гілок регіональної влади. Відтепер, принаймні, найближчі 4 роки керманичем області буде символічний “дволикий Янус” - Євген Карташов.

“Виборець завжди правий!” – вважає депутат облради Євген Карташов. Що ж, пан губернатор таки має рацію щодо правоти виборця. Адже нинішні вибори довели: як не перешкоджай, - а виборець проб'ється через натовп на дільниці, вистоює чергу, щоб скористатися конституційним правом, і, нарешті, впевненою рукою накреслить лаконічну схему своїх сподівань.

Судячи з нового складу Запорізької облради, населення регіону обирало депутатів, насамперед, за особисносним принципом. На кшталт “Чорт знайомий краще, ніж обіцянки харизматичних лідерів опозиції”.

Отже, представницьку владу 24-го скликання уособлюватимуть 80 “заєдинців”, 8 комуністів, по четверо “есдеків” та “жінок”, по двоє “ющенківців” та “морозівців”. Територіальна виборча комісія стверджує, що саме так вирішив запорізький електорат, до вибору якого губернатор закликав поставитися з усією повагою. А щоб зручніше було працювати обласним новобранцям – представники блоку “За ЄдУ” створили в місцевому “парламенті” депутатську групу “За розвиток Запорізького краю, за єдину Україну”. Прагне-таки депутатська душа до більшості, хоча б і на місцевому рівні.

До речі, координатором цього формування одностайно обрали…депутата облради (за сумісництвом – голову ОДА) Євгена Карташова. І нічого дивного, адже Запоріжжю вже відомі випадки такого владного сумісництва. Зокрема – попередник Карташова, колишній губернатор Олексій Кучеренко також мав депутатський мандат (навіть, “крутіший”, ніж у нинішнього губернатора) - парламентський.

А хто заборонить народові обирати на відповідальні посади “кращих синів Запорізького краю”? Та й самому панові Карташову зручніше буде керувати регіоном, оскільки видавати губернаторські розпорядження і затверджувати їх в ролі координатора депутатської групи більшості він зможе, не виходячи з власного кабінету. Чи виграють у майбутньому від цього запоріжці – на разі невідомо.

До речі, зближення виконавчої та представницької влади регіону відбулося не лише у особі губернатора. Певна частина його заступників та керівників обласних управлінь також обрані депутатами облради 24-го скликання. Підсобили райони: більшість адмінпрацівників, щоби пролізти, принаймні, в обласну раду, - балотувалися саме від сільських виборчих округів. І, як виявилось, - не помилилися.

Ось таким, доволі цікавим “ферзевим гамбітом” (звичайно, на користь регіональної влади) завершилась на Запоріжжі брудна неспортивна гра під назвою “Вибори – 2002”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG