Доступність посилання

ТОП новини

Пенсії в Україні


Пенсії в Україні

Київ, 24 квітня 2002 - У світі є дві пенсійних системи: солідарна та накопичувальна. Як і все у цьому житті, обидві мають свої переваги й недоліки. При солідарній пенсійній системі усі працівники зобов’язані перераховувати із зарплати певні відсотки у державний Пенсійний фонд. Потім ці кошти йдуть на пенсії для усіх, хто потребує соціальних виплат. За радянськими канонами доволі справедливо – колгосп є колгосп – усі працюють для усіх і, головне, усе під контролем офіційних чинників. Інакше кажучи, із сьогоднішньої зарплати ви можете відраховувати до Пенсійного фонду вельми пристойну суму, а при виході на пенсію отримати зовсім не цю пристойність. Розмір пенсії не залежить від ваших зусиль упродовж трудового життя. Це було, це є і , вочевидь, це буде ще довго. Із радянськими звичаями прощатися не так просто, як інколи здається та й, зрештою, є об’єктивні причини. Жоден парламент так і не спромігся на пенсійну реформу, ба навіть на нормальний пенсійний закон.

Накопичувальна пенсійна система є гнучкою , нею не передбачається обов’язкового відрахування коштів із зарплати до пенсійного фонду. Усе залежить від людини – якщо вона хоче мати на старість солідну пенсію, то може відраховувати певні відсотки. Так людині дається можливість самій турбуватися про своє майбутнє. В Україні до накопичувальної системи підійшли досить обережно. Пояснюють це нестабільною економікою, недосконалим законодавством, корупцією. Чого вартий тільки розвал банку “ Україна” !... Піонером нової пенсійної системи є недержавний пенсійний фонд банківського управління при банкові “ Аркада”. Він діє у межах закону про проведення експерименту у житловому будівництві на базі холдингової компанії “Київміськбуд”. Провідний фахівець із залучення коштів від населення банку “ Аркада” Олександр Ліфінцев каже, що гарантами коштів громадян є Наглядова рада при парламенті,, координаційна рада при уряді, яка нині створюється, Нацбанк і сам банк “ Аркада”. На думку пана Ліфінцева, в умовах демографічного старіння солідарна система себе зживає, а майбутнє саме за накопичуванням. Однак різкого переходу робити не можна, обидві системи поки мають існувати паралельно. Перша – для бідних , друга – для середнього класу, що вимальовується і для заможних.

Олександр Ліфінцев:

«Особисто кожен громадянин України буде у змозі потурбуватися про свою старість. Від його доходу та його персональних накопичень залежатиме, яку пенсію він матиме при досягненні пенсійного віку. На сьогодні це єдина мета проведення соціальної реформи. А солідарна пенсійна система забезпечуватиме ті прошарки , які цього потребують від держави. І банк “ Аркада” має можливість впливати на формування законопроекту про проведення пенсійної реформи в Україні. Використовуємо свій досвід, досвід недержавних пенсійних систем в інших країнах.»

Натомість Голова правління Пенсійного фонду України Борис Зайчук вважає, що нині накопичу вальна система для України ризикованою і згадує ситуацію з банком “ Україна”.

Безумовно, вона потрібна, каже пан Зайчук, однак для цього потрібно внести суттєві зміни у законодавство. Накопичуавльна система не буде панацеєю – наголосив Голова правління Пенсійного фонду. Усе залежатиме від економічної ситуації. Борис Зайчук:

«Щодо банку “Аркада”, то тут, безумовно, щось треба робити, але бачення накопичувальної системи на сьогодні різні. Поки що вони тримали певні пільги згідно з чинним законодавством, тобто громадянин, який сплачує внески до “ Аркади” , частково не сплачує ці внески до державного Пенсійного фонду. Я б не сказав, що у аркадівців великі здобутки. Просто люди повинні звикнути до цієї системи. Нічого дивного немає. Сьогодні увесь світ працює за напрямком страхової медицини.»

Здається, поки усе виглядає, як у тому прислів’ї - порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG