Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні продовжуються переговори Українсько-американської Ради з економічної політики


У Вашингтоні продовжуються переговори Українсько-американської Ради з економічної політики

Вашингтон, 24 квітня 2002 - Скупі інформаційні повідомлення про роботу української делегації в американській столиці до складу якої входять всі ключові українські міністри підтверджують складність переговорів і відсутність значного прогресу.

Українські офіційні особи, що прибули минулого тижня до Вашингтону , посилаючись на щільний графік переговорів не реагують на численні прохання журналістів про інтерв'ю. Переговори йдуть складно. Офіційні особи в українському посольстві у Вашингтоні кажуть, що проходить звичайний регулярний обмін думками між українською та американською стороною від якого не варто очікувати надзвичайних результатів.

Поза тим , їдучи до американської столиці українська делегація , очолювана віце-прем’єр-міністром Роговим голосно заявила про свій намір добитись від американців визнання України країною з ринковою економікою у сфері антидемпінгових розслідувань. Зняття поправки Джексона-Веніка та питання відміни економічних санкцій між двома країнами – це ще два нагальні питання, що потребують вирішення , бо значно ускладнюють економічні взаємовідносини між двома країнами.

В процесі складного вибивання хоч якоїсь інформації від української сторони нам удалось зв'язатись з головою торгового представництва України в Америці паном Ярославом Войтком.

Він зокрема повідомив, що у ході переговорів вдалось з'ясувати, що дію поправки Джексона –Веніка з України буде знято тільки після Росії. Це рішення знаходиться у компетенції американського конгресу.

Щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою Ярослав Войтко зокрема, сказав:

«В ході засідання американська сторона ознайомила українську з процедурою розгляду цього питання. Остаточне рішення питання про надання чи, повторюю, може бути і ненадання ринкового статусу згідно з процедурою й критеріями, які висуваються Міністерством торгівлі США, буде прийнято американською стороною в серпні цього року.»

Що ж до зняття американських санкцій введених проти України у зв'язку із затягуванням прийняття законодавства по авторських правах голова торгового представництва України Ярослав Войтко повідомив:

«Поки що питання ставити рано. Для цього Україна повинна показати рішучу імплементацію прийнятих законодавчих актів. Якщо ці дії насправді адекватні і забезпечують не тільки ліквідацію, але і неможливість повторення піратства оптичних носіїв інформації у майбутньому, тоді американська сторона, вона в цьому запевнила, якнайшвидше готова буде санкції ці зняти.»

Отож переговори тривають. В середу за їх результатами очікується затвердження спільно заяви під якою свої підписи повинні поставити з української сторони віце-прем'єр міністр України Василь Роговий та з американської сторони Уілям Тейлор – співголова українсько-американського економічного комітету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG