Доступність посилання

ТОП новини

Чи було волевиявлення громадян на парламентських виборах 31 березня справді вільним?


Чи було волевиявлення громадян на парламентських виборах 31 березня справді вільним?

Київ, 26 квітня 2002 - Чи вплинули черги на виборчих дільницях на результати голосування? Чи довіряють виборці чинній владі, і насамперед – президенту України? Дані оприлюдненого сьогодні всеукраїнського репрезентативного соціологічного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” та фірмою “Соціс”, дають змогу досить точно відповісти на ці запитання.

Майже половина виборців стали свідками порушень виборчого законодавства 31 березня. Респонденти називали найпоширенішими видами порушень у день виборів недостатню кількість кабінок для голосування (це відзначила третина опитаних) і навмисне створення черг на виборчих дільницях (чверть опитаних). Крім цього, названі відсутність у списках для голосування виборців, які мешкають у межах виборчої дільниці, і наявність у списках прізвищ людей, що не мешкають у межах дільниці. На загал, більшість населення оцінили вибори як “частково демократичні”.

Результати опитування спростували міф, поширюваний аутсайдерами виборів, що нібито через черги на дільницях не змогли проголосувати саме їхні прихильники. За даними опитування, лише 3% громадян не пішли з цієї причини на вибори, а ще 2% пішли з дільниць, не проголосувавши. Найбільших втрат від черг на дільницях зазнав лідер виборчих перегонів – блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Тепер щодо довіри владі. 40% громадян України переконані, що партії й блоки, підтримані ними на виборах, повинні вимагати дострокової відставки президента Кучми. Так, зокрема, вважають у своїй більшості виборці блоку Юлії Тимошенко, Соцпартії, блоку “Наша Україна”, Компартії. Не підтримують ідею дострокової відставки Президента виборці блоку “За Єдину Україну!”, а позиції виборців об‘єднаних соціал-демократів розділилися приблизно порівну. Приблизно третина виборців із приводу відставки Леоніда Кучми ще не визначилася. Якщо порівняти дані цього опитування з даними інших досліджень, де напряму ставилося запитання щодо довіри президентові, неважко побачити, що тією чи іншою мірою Леоніда Кучму підтримує від 10 до 15% українських громадян. Іншими словами, якби на референдум було винесене питання про довіру главі держави, то ідею такої довіри підтримала б незначна кількість виборців. А на волю виборців партії та блоки, котрі пройшли до парламенту, мусять зважати, якщо вони не на словах, а на ділі керуються нормами демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG