Доступність посилання

ТОП новини

ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України


ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України

Київ, 3 квітня 2002 - Останнім часом увага українських та російських політиків прикута до державного кордону між двома країнами. А після останньої заяви російського Посла Віктора Чорномирдіна про те, що Україна й Росія не повинні проводити демаркація кордону, до дискусій долучились експерти Європейського Союзу і Міжнародної організації з міграції (МОМ). Так, ЄС найближчим часом виділить близько 16 мільйонів ЄВРО для облаштування західного кордону України. А тим часом, як зауважують експерти МОМ, особливу небезпеку становить українсько-російська ділянка кордону: саме через неї проходить майже безперервний потік нелегальних мігрантів, контрабанди, наркотиків.

На ситуацію на українсько-російському кордоні істотно впливає активізація транскордонної злочинності – насамперед, пов’язаної з переправленням нелегальних мігрантів і контрабанди. Подібну інформацію у дещо змінених інтерпретаціях часто чути від представників Державного комітету України з охорони державного кордону. Переправлення мігрантів із Сходу на Захід через українську територію давно перетворилося на надзвичайно прибутковий бізнес для міжнародних злочинних угруповань. Адже держав, де населення мешкає поза межею бідності, і регіонів із збройними конфліктами, на жаль, не поменшало. І злочинці непогано «нагрівають руки» на стражданнях людей: так, за даними українських правоохоронців, потенційному нелегалові доводиться викладати 2 – 4 тисячі доларів США, аби перетнути українські кордони: спершу – з Росією, а потім – із Словаччиною або Польщею.

Європейський Союз має намір облаштувати у першу чергу західний кордон України – тим часом як представники Міжнародної організації з міграції воліли би бачити облаштованим і східний кордон. Як каже голова представництва Організації в Україні Стівен КУК, “Упродовж останніх чотирьох років ми інтенсивно працюємо з українськими прикордонниками й фахівцями Держкомітету у справах міграції, щоб спільними зусиллями загальмувати діяльність злочинців. Вони налагодили чудову пропускну систему через кордони України – особливо, її східну ділянку – і мають розгалужену систему помічників. Останні знають точки перетину кордону, мають своїх проводарів, адреси, де переховують нелегалів, тощо”, - каже пан Кук. І додає: “Хочу наголосити, що важливість облаштування українсько-російського кордону пов’язана з тим, що міграція через українські кордони не є спонтанною. Держкордон України зі Сходу на Захід перетинають групи мігрантів під опікою досвідчених, добре підготовлених проводарів...”.

Експерти Міжнародної організації з міграції не виключають, що окремі прикордонники – і російські, і українські, і польські чи словацькі – співпрацюють із злочинцями, отримуючи за таке співробітництво свої відсотки у грошовому вимірі. А отже, Захід і надалі вимагатиме від України боротьби з корупцією на всіх рівнях і проведення демаркації її кордону з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG