Доступність посилання

ТОП новини

Нині НАТО активно готується до проведення 14 та 15 травня в столиці Ісландії – Рейк'явіку сесії міністрів закордонних справ країн – учасниць альянсу та країн - партнерів НАТО


Нині НАТО активно готується до проведення 14 та 15 травня в столиці Ісландії – Рейк'явіку сесії міністрів закордонних справ країн – учасниць альянсу та країн - партнерів НАТО

Брюссель, 8 травня 2002 - Як пояснив нині під час прес-конференції помічник Генерального секретаря альянсу Гюнтер Альтенберг міністерська сесія в Рейк’явіку буде присвячена ухваленню порядку денного осінньому саміту НАТО в Празі .

Згідно із словами помічника з політичних питань Генерального секретаря НАТО Гюнтера Альтенберга, міністерська сесія країн учасниць альянсу, та країн – партнерів НАТО стане головною репетицією перед самітом глав –держав Північно Атлантичного Союзу та країн – кандидатів у НАТО.

Головною темою зустрічі шефів дипломатичних відомств країн НАТО та країн партнерів альянсу стане обговорення, яким країнам – кандидатам буде вручене запрошення долучитися до НАТО.

Нагадаємо, що до таких країн-кандидатів належить, як не дивно, Албанія, Македонія, Словенія, Словаччина, Румунія, Болгарія, Литва , Латвія, Естонія.

Гюнтер Альтенберг дав зрозуміти журналістам, що не всі з перелічених країн-кандидатів одержать вступний квиток до клубу НАТО.

Тутешні коментатори сподіваються ,що запрошення для вступу в альянс одержать під час празького саміту НАТО Словенія. Тому що вона маленька, не заважає політичним інтересам Росії, з якою хочеш-не-хочеш слід рахуватись, а по третє Словенія служитиме добрим форпостом на “вибухонебезпечні" Балкани. Наступним потенційним кандидатом вважають Словаччину . Словаччина також невелика, не злослива держава і яка також прямо не граничить із Росією. Щодо балтійських країн їм, мабуть, доведеться дочекатись кращих часів. Знову ж з огляду на позицію Росії. Тим більше ,що в Рейк'явіку будуть обговорені нові деталі щодо створення Ради РОСІЯ – НАТО і те , яким змістом буде наповнена діяльність цієї Ради. ЇЇ вже навіть називають “Великою двадцяткою”. Це означає, що Росію НАТО допускатиме до засідань Північно Атлантичної Ради тобто до засідань 19-ти країн – учасниць НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG