Доступність посилання

ТОП новини

“Вікно в майбутнє” – ось так зветься альянс чотирьох крупних компаній Литви, метою якого є протягом трьох років досягти рівня ЄС в галузі розповсюдження інформаційних технологій серед населення


“Вікно в майбутнє” – ось так зветься альянс чотирьох крупних компаній Литви, метою якого є протягом трьох років досягти рівня ЄС в галузі розповсюдження інформаційних технологій серед населення

Вільнюс, 10 травня 2002 – Чотири лідери телекомунікацій і банківського діла Литви – “Lietuvos telekomas”, компанія мобільного зв’язку “Omnitel”, банки “Hansa-LTB” та “Vilniaus bankas” - заявили про об’єднання в альянс розвитку інформаційного суспільства, під назвою “Вікно в майбутнє”. Конкретною метою альянсу є протягом трьох років досягти рівня Європейського Союзу в користанні Інтернету. Подібні ідеї, як повідомляє президент компанії “Omnitel” Антанас Забуліс, тепер уже серйозно обмірковуються в Бразілії та Аргентині.

Кожний партнер альянсу в проект інвестуватиме не менше від 1 млн. літів (або біля 250 тисяч доларів США). Альянс планує поширитися, приймаючи нових партнерів і учасників. Кожний новий партнер альянсу має виділити на розповсюдження комп’ютерів і Інтернету серед населення не менше від 250 тисяч доларів, а кожний новий учасник альянсу – не менше від 25 тисяч доларів. Альянс намагатиметься, щоби в його діяльності взяли участь сотні литовських підприємств.

Тепер в ЄС Інтернетом користується біля 39% населення, а в Литві – приблизно 14-18%. Якщо розповсюдження Інтернету в Литві зростало би темпами 2001 року, то теперішній рівень ЄС було би досягнуто лише наприкінці 2007 року. У всесвітньому масштабі в останній квартал минулого року Інтернетом удома користалося біля 8% усього населення планети (майже 500 мільйонів мешканців).

За кількістю комп’ютерів у домашньому господарстві Литва трохи відстає від середнього рівня країн – кандидатів до ЄС, бо минулого року 17% сімей Литви мали комп’ютер, а в середньому серед країн – кандидатів до ЄС комп’ютер мали 19% сімей.

Ініціативу чотирьох литовських компаній щодо розвитку Інтернету і взагалі інформаційного суспільства в Литві привітали президент Валдас Адамкус, голова уряду Альгірдас Бразаускас. Бразаускас, вітаючи намір альянсу “Вікно в майбутнє” добуватися істотного перелому на інтернетному ринку, висловив надію, що учасники Всесвітнього форуму інформаційних технологій, який відбудеться в Литві в серпні 2003 року, вже зможуть оцінити прогрес країни в оцій галузі.

Перший проект альянсу “Вікно в майбутнє”, вартістю понад 300 тисяч доларів США, буде почато в найближчому часі. До кінця цього року в 54 містах і районах Литви буде влаштовано 65 публічних центрів Інтернету. Учасники альянсу за символічну плату постачатимуть комп’ютери та інтернетний зв’язок, а самоврядування будуть операторами центрів Інтернету.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG