Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський саміт у Львові 21 травня може не відбутися


Українсько-польський саміт у Львові 21 травня може не відбутися

Львів, 14 травня 2002 - Конфлікт довкола відкриття меморіалів на Личаківському цвинтарі українським та польським воїнам, які полягли в українсько-польській війні у 1918-1919 роках, загострюється. Нагадаємо, що на церемонії у Львові 21 травня мають бути присутні президенти України Леонід Кучма та Республіки Польщі Олександр Кваснєвський. Однак виглядає на те, що польський президент, можливо, відмовиться від запрошення приїхати до Львова.

Зауважу, що ці вихідні для львівських чиновників і, зокрема, для міністра закордонних справ України Анатолія Зленка були доволі напруженими. Польська делегація на чолі з головою ради національної безпеки та оборони Республіки Польщі Мареком Сівцем ще пізно ввечері у п'ятницю несподівано покинула Львів. Пан Сівец припустив, якщо українська сторона не виконає їхні умови, то ймовірно, польський президент не приїде 21 травня до Львова.

Наразі щодо відкриття польського меморіалу нез'ясованими залишаються дві проблеми. Це напис на надмогильній плиті польським воякам, який, на думку поляків, має звучати так: ”Невідомим польським воїнам героїчно загиблим за Польщу” і встановлення пам'ятників на могилах американських летунів і французького піхотинця. Скульптури мають бути такими, як указано в архівних матеріалах.

Голова комітету Держбуду України Валерій Череп вважає:

«Щодо правомірності дій, то справедливо відновити скульптури на могилах американських летунів і французького піхотинця. Питання, які були обговорені у Львові, не є перешкодами щодо відкриття 21 травня меморіалів на Личакові.

Однак ні міністерство закордонних справ, ні комітет Держбуду, ні навіть адміністрація президента не можуть зігнорувати рішенням сесії Львівської міськради. Згідно з ним у написі слово –героїчно-має бути знято. На цьому наполягає і громадськість Львова. На їхню думку зміст слова – «героїчно» принижує воїнів української галицької армії, які полягли в українсько-польській війні і боролися за незалежність свого краю.»

Однак культуролог Тарас Возняк в інтерв'ю для радіо “Свобода" зауважив, що проблема не у змісті напису чи встановленні скульптур, а у тому, що ні українське, ні польське суспільства не готові до того, щоб давати відповіді на серйозні запитання, які залишила історія. Тарас Возняк вважає, що сумніватися з польського боку, що січові стрільці є герої - це безглуздо. Бо українці їх вважають героями. Так і поляки вважають своїх патріотів героями. І це їхнє право. Не надто толерантні люди вдаються сьогодні до політиканства. Львівський культуролог зазначив, що треба спершу добудувати меморіал воїнам Української Галицької Армії на Личаківському цвинтарі, а не вдаватися в дискусію щодо геройства польських вояків.

Міністр Зленко зустрічався з представниками 40 громадських організацій Львова, а також народними депутатами від Львівщини. Анатолій Зленко зокрема, сказав:

«Усі деталі українсько-польського саміту, запланованого на 21 травня з’ясовані. У нас немає проблем. Є лише зауваження. Питання полягає у тому, щоб поставити хрест на минулому, яке розділяє сусідні держави - Польщу та Україну.»

Натомість народний депутат України Андрій Шкіль, який брав участь в обговоренні питань Личаківського цвинтаря, зауважив, що до згоди вони так і не прийшли. Якщо ж думку львів'ян буде проігноровано, то відповідно 21 травня він передбачає акції протесту у Львові.

У найближчий четвер, 16 травня, планується засідання сесії Львівської міськради. На ній райці обговорюватимуть питання, пов'язані з відкриттям меморіалів на Личакові. Ймовірно, депутати не наважаться конфліктувати з громадою міста і тому не змінять попереднє рішення. Однак зауважу, що Київ передбачив таку ситуацію, і з метою тиску на райців, може розпочати процедуру про перехід музею -заповідника “Личаківський цвинтар” із комунальної власності в загальнодержавну. Оскільки місто неспроможне фінансово утримувати цвинтар.

Відтак питання про те, як повинні виглядати напис і пам'ятники на польському меморіалі тоді вирішуватимуть не у Львові, а у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG