Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії в середу відбулися муніципальні вибори. Партія президента Міла Дюкановича здобула перемогу в десятьох з-поміж 19 округів, а прихильники збереження федерації із Сербію у вісьмох


У Чорногорії в середу відбулися муніципальні вибори. Партія президента Міла Дюкановича здобула перемогу в десятьох з-поміж 19 округів, а прихильники збереження федерації із Сербію у вісьмох

Белград, 16 травня 2002 – Президент Чорногорії та його команда радіють. Більшість виборців проголосувала за коаліцію Демократичної партії соціалістів та соціал-демократів, які виступають за незалежність. Їхні політичні опоненти, тобто просербські сили, отримали менше голосів, аніж торік на парламентських виборах. Прихильники незалежності перемогли в більш розвинених центральних округах та в Примор’ї, а Соціалістична народна та інші партії просербського спрямування на відсталій півночі республіки, вздовж кордону з Боснією й Герцеговиною.

Оглядачі із окремим зацікавленням очікували результати виборів у місті Нікшич, бо це рідне місто президента Дюкановича. Саме там два тижні тому його опоненти провели мітинг на підтримку колишніх лідерів боснійських сербів Радована Караджича й Ратка Младича, за участю кількох тисяч осіб. Усе-ж, більшість депутатів у міській раді Нікшича матимуть прихильники незалежності. Місцева влада в окрузі Улцінь, що на крайному півдні республіки, залишається в руках партій етнічних албанців, які там становлять більшість населення.

Лідер просербських сил Предраґ Булатович, колишній близький співробітник екс-президента Слободана Мілошевича, вранці ствердив, що вибори пройшли в недемократичній атмосфері, оскільки Телебачення Чорногорії, за його словами, у своїх передачах надавало перевагу правлячій коаліції. Звичайно, він не сказав, що більшість белградських засобів масової інформації підтримувала його коаліцію.

На думку оглядачів, муніципальні вибори були свого роду референдумом за незалежність. Через це в передвиборчій кампанію основною темою були не комунальні проблеми, а стосунки між Чорногорією й Сербією. Самостійники перемогли, але ця перемога далеко від тріумфу. Мала Чорногорія залишається поділеною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG