Доступність посилання

ТОП новини

Литовські перевізники, котрі довго пишалися ім’ям ледве не кращих в Європі, цього року зштовхнулися в Росії й Білорусії з проблемами, яких раніше не знали


Литовські перевізники, котрі довго пишалися ім’ям ледве не кращих в Європі, цього року зштовхнулися в Росії й Білорусії з проблемами, яких раніше не знали

Вільнюс, 17 травня 2002 — Перед запровадженням на початку цього року російською митницею санкцій литовські перевізники транспортували до Росії, згідно з декотрими даними, 20% вантажів, котрі потрапляють туди по дорогах. Після запровадження санкцій з боку російської, а в квітні і білоруської митниці проти литовських перевізників унаслідок випадків контрабанди, литовські перевізники втратили значну частину замовлень. Тому й голова литовського парламенту Артурас Паулаускас бажає, щоби делегація Сейму Литви, яка їде до Москви, обміркувала з депутатами Державної Думи проблеми перевізників.

Литовські перевізники, котрі довго пишалися ім’ям ледве не кращих в Європі, цього року зштовхнулися в Росії й Білорусії з проблемами, яких раніше не знали. Декотрі перевізницькі фірми, як визнала литовська сторона, перевозили контрабандні вантажі й спричинили збиток бюджетові Росії й Білорусії, хоча й не такий великий, як це декому здавалося раніше.

Вже й спікер литовського парламенту звернув увагу на проблеми литовських перевізників із російською митницею. Делегація Сейму Литви, котра відвідує Моску 19-20 травня, за дорученням голови парламенту Артураса Паулаускаса має обговорити з депутатами Російської Державної Думи й санкції, які Росія цього року почала застосовувати до литовських перевізників.

Наприкінці минулого року російська митниця обвинуватила литовських перевізників у порушенні міжнародних правил під час транспортування вантажів і зажадала відшкодування збитків – близько 3 мільйонів доларів, які нібито було зазнано російським бюджетом. Російська сторона стверджувала, що водії близько сотні литовських транспортних підприємств шляхом не уплати митних зборів, коли товар обходив склади прикордонних митних терміналів, спричинили російському бюджетові оцю шкоду. Протягом двох місяців, в січні і лютому, до литовських перевізників Росія застосовувала санкції у вигляді старанної перевірки вантажу й обов’язкового конвою. Санкції пізніше поновлялися на короткий час кілка разів або висловлювалася погроза їх поновлення.

Згідно з даними литовської асоціації перевізників “Linava”, до запровадження з російського боку обмежень литовські тягачі транспортували до Росії 20% усіх вантажів, котрі потрапляють туди по дорогах, а після запровадження санкцій втратили значну частину замовлень із Росії.

На початку квітня свої претензії висловила й білоруська митниця і на декотрий час також запроваджувала обов’язковий конвой для литовських вантажівок, один кілометр конвоювання коштував один долар. Внаслідок санкцій литовські перевізники протягом місяця зазнали збиток понад 8 мільйонів доларів США, за словами голови клубу перевізників Західної Литви Гінтараса Навіцкаса, та ще втрачали ринки транспортування вантажів в Росії, Білорусі й Україні. Перевізники з Литви, котрі займали одне з перших місць у Європі за обсягом транспортування вантажів, заговорили про крах свого бізнесу.

Литовська асоціація перевізників частково визнала претензії обох країн. На початку травня в якості відшкодування збитків білорусам було сплачено близько 500 тисяч доларів США, росіянам – близько 300 тисяч доларів.

Згідно зі списком, який затвердив Російський державний митний комітет, із 16 травня лише 89 литовських перевізників із півтори тисячі будуть обов’язково мати російський конвой. Це, можна сказати, вже є полегшення у порівнянні з часом, коли обов’язковий конвой запроваджувався російською чи білоруською митницею відносно усіх литовських перевізників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG