Доступність посилання

ТОП новини

У Празі з неофіційним візитом перебуває дружина Президента США пані Лора Буш. Ії програма в чеській столиці надзвичайно насичена


У Празі з неофіційним візитом перебуває дружина Президента США пані Лора Буш. Ії програма в чеській столиці надзвичайно насичена

Прага, 21 травня 2002 - Всі, хто знає ближче 55-літню Лору Буш, стверджує: із спокійної, навіть трохи боязливої жінки, дружини відомого американського політика за останні півроку вона перетворилась у шановану всіма першу леді однієї з найбільших держав світу. Та симпатії своїх співвітчизників пані Лора Буш заслужила передусім як дбайлива дружина й мама, яка не любить бути в центрі уваги. Усі 25 років подружнього життя вона була тільки надійною опорою чоловікові, який став президентом США.

Донька успішного будівельного підприємця Лора Уелч народилась 4 листопада 1946 року. Так само, як і 5 місяців старший від неї Джордж Буш, і вона виростала в Мідленді, штат Техас, разом із ним ходила до однієї школи. Однак тоді вони знайомі не були. Лора Буш мріяла стати вчителькою й мети досягла. Учителювати вона поїхала спочатку до Далласу, а потім до Хоустоуну. І там вона могла зустрітись з Джорджем Бушем, тому що деякий час вони жили в одному будинку. Цього не сталось, хоча їхня спільна доля, як мовиться, вже була записана на небесах. Коли Лора здобула ще й диплом маґістра з бібліотечної справи, вона переїхала жити до Аустіну. Саме там на одній з вечірок вони познайомились з Джорджем Бушем. Він запросив її на гольф, а за 3 місяці вони побрались.

Уже на самому початку пані Лора Буш поставила умову, що не братиме участі в публічних акціях свого чоловіка. Умови договору були порушені тільки півроку тому, коли Джордж Буш став американським президентом. І празький візит дружини президента США свідчить, які значні зміни стались в житті цієї жінки, особливо після 11 вересня.

Пані Лора Буш прилетіла до Праги з донькою Дженні пополудні в суботу. Цього ж дня вона в скромному спортивному костюмі вирушила на прогулянку до парку. Несподівані зустрічі з нею здивували багатьох пражан, так само, як і в неділю, коли вона прийшла на концерт міжнародного музичного фестивалю «Празька весна». Несподіванкою був й її приїзд цієї неділі до міста Терезін, де під час Другої світової війни знаходився концтабір. Щороку в травні на цьому місці страти кількох тисяч євреїв із Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Австрії, Франції, інших країн Європи відбуваються поминальні акти. Разом із багатьма іншими пані Буш поклонилась пам’яті тисяч страчених у Терезіні.

А в понеділок дружину президента США прийняв чеський президент Вацлав Гавел із дружиною Дагмар. Гості й господарі обмінялись дарунками. За повідомленням чеської преси, Лора Буш подарувала Вацлаву Гавлові книжку відомого американського драматурга Ежена О’ніла «Жалоба Електрі личить». Пані Буш, зокрема, наголосила, що чеський президент – це також відомий драматург та інтелектуал. «Він, його приязне ставлення, а також дружний стосунок Чеської Республіки для нас дуже важливі», - сказала в Празі дружина президента США. Дагмар і Вацлав Гавлові передали пані Лорі Буш у дар скляну декоративну вазу.

У вівторок дружина американського президента має бути гостем штаб-квартири Радіо Свобода у Празі. Через наше Радіо вона звернеться до народу Афганістану. В середу дружина президента США відлетить із Праги до Берліна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG