Доступність посилання

ТОП новини

Американсько-російський саміт


Американсько-російський саміт

Прага,21 травня 2002 – Головна увага західної преси зосереджена передусім на візиті Президента США Буша до європейських країн і зокрема на його дальшій зустрічі із президентом Росії Путіним, на якій буде підписано нову угоду про скорочення ядерних арсеналів.

Коментуючи завтрашній приліт до Німеччини президента США, оглядач газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Лео Віланд пише, що цей візит дасть можливість Бушу вдихнути освіжаючого європейського повітря після гострої критики, якої він останніми днями зазнав у США у зв’язку зі звинуваченнями у недостатніх зусиллях відвернути терористичні акти у Нью-Йорку й Вашингтоні. Виступ президента Буша в Рейхстаґу автор вважає подією видатною з огляду на те, що німецькі й американські інтереси збігаються у більшості випадків від Афганістану до Близького сходу й Балкан.

Буш може очікувати сердечного привітання і в Росії, веде далі коментатор, де він підпише договір про скорочення ядерних арсеналів обох сторін на дві третини. Нинішня поїздка Буша до Європи, пише на закінчення Лео Віланд у газеті «Франкфуртер альґемайне цайтунґ», допоможе йому також розвіяти атмосферу деякого нерозуміння з європейськими партнерами і спростувати звинувачення адміністрації США у веденні однобічної зовнішньої політики.

Тим часом газета «Вашингтон пост» містить коментар аж трьох авторів – колишніх офіційних осіб із ділянки оборони США, які аналізують новий американсько-російський договір про скорочення ядерних арсеналів. Колишній голова сенатської комісії з питань оборони Сем Нанн, колишній міністр оборони Вільям Перрі і колишній командуючий стратегічними ядерними силами США генерал Юджин Габіґер пишуть, що нова угода є надзвичайно важлива і є кроком уперед, проте є речі важливіші від цього, якими слід зайнятися в першу чергу. Ідеться тут про те, щоб викорінити ядерну небезпеку з боку вороже наставлених до Заходу режимів і не дати міжнародним терористам доступу до ядерної зброї. Тому вони пропонують Бушеві обговорити з Путіним п’ять важливих питань: двобічну безпеку, започаткування глобальної коаліції в боротьбі з тероризмом, впровадження взаємного контролю над тактичною ядерної зброєю, яка найбільше приваблює терористів і не фігурує в угоді, установлення між обома лідерами спеціального зв’язку, щоб скоротити риск випадкового запуску ядерної зброї, а також передбачити в новій угоді відкритість, невідкличність домовленостей і взаємний контроль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG