Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Сербії на цьому тижні сталася низка інцидентів, які викликали ультранаціоналісти. Вони вимагають припинення реформ й призначення дострокових виборів


У парламенті Сербії на цьому тижні сталася низка інцидентів, які викликали ультранаціоналісти. Вони вимагають припинення реформ й призначення дострокових виборів

Белград, 23 травня 2002 – Радикальна партія в минулому здобула популярність саме завдяки екстремістській поведінці своїх лідерів та частим скандалам. За цю партію голосує переважно вбоге сільське населення та люмпенпролетарі з передмість, які захоплюються націоналістичними гаслами й войовничою риторикою. Голова партії Воїслав Шешель нещодавно перебував в Іраку. Окремі газети з цього приводу писали, що Багдад надає фінансову допомогу сербській опозиції – радикалам і соціалістам. Важко сказати чи це правда. Проте, незаперечним є факт, що опозиція останнім часом стала агресивнішою.

Кульмінація сталася в середу, коли депутати Радикальної партії не допускали інших до мікрофона, а одна депутатка полила водою голову Парламенту Наташу Мічич. Групу радикалів до кінця весняного засідання виключено з Парламенту. Також екстремістська Партія сербської єдності заявила про бойкот поточної сесії.

Прем’єр-міністр Зоран Джінджич заявив, що останні події загрожують достовірності країни, яка щойно розпочала відновлювати позитивний імідж на міжнародній сцені. За його словами, конфузію створює партія президента Югославії Воїслава Коштуніци, поведінку якої Джінджич назвав шизофренічною. Прем’єр, який щойно повернувся з Вашингтона з вісткою, що адміністрація Сполучених Штатів змінює ставлення до Сербії, закликав президентську партію, а це значить і президента, або співпрацювати з урядом або бути демократичною опозицією або покинути парламент.

Лідери інших партій правлячої коаліції інциденти назвали нападом на Парламент й атакою на демократичні процеси. Структури колишнього режиму, на їхню думку, прагнуть довести, що у Сербії ніщо не змінилося, тобто що вона така сама, якою була в часи Мілошевича. Преса зазначає, що екстремісти ще залишилися на колишніх позиціях та що єдиним принципом є: чим гірше, тим краще. Професор Белградського університету Мир’яна Васович зазначає, що в Сербії переважає “чорно-білий світогляд” та правило, що опонента треба політично знищити, а не перемогти політичними аргументами.

Усі згідні лише в одному: низка інцидентів у Парламенті прискорить призначення дострокових виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG