Доступність посилання

ТОП новини

Візит американського президента завжди супроводжується підвищеними заходами безпеки. Однак цього разу, під час перебування Буша в Берліні, жителям міста довелося пережити особливо суворі обмеження


Візит американського президента завжди супроводжується підвищеними заходами безпеки. Однак цього разу, під час перебування Буша в Берліні, жителям міста довелося пережити особливо суворі обмеження

Берлін, 23 травня 2002 - Майже на два дні берлінські квартали навколо будівлі Рейхстагу та Бранденбурзьких воріт були практично закриті для рядових громадян. По вулицях пересувалися лише колони поліцейських машин. Через кордони поліції пропускали тільки жителів цих кварталів, а також тих, хто мав спеціальні перепустки. В районі Бранденбурзьких воріт аквалангісти перевірили каналізацію, а біля Рейхстагу було заборонено залишати на вулиці велосипеди – правоохоронці побоювалися, що навіть велораму можна начинити вибухівкою. Візит президента США Джорджа Буша не пройшов не поміченим і для власників ресторанів та кафе в закритій зоні, яким довелося зазнати збитків через відсутність клієнтів. Власник одного з кафе на вулиці “Унтер ден Лінден”, яка веде до Бранденбурзьких воріт, Вольфрам Ергардт згадав навіть часи Хонеккера, коли під час візитів державних лідерів обезлюднювали цілі квартали.

Не менше незручностей довелося пережити й тим, хто мешкає або працює в районах, де відбулися демонстрації протесту, адже й цього разу не обійшлося без вуличних сутичок демонстрантів із поліцією. Більшість антиглобалістів та пацифістів, однак, намагалися мирно висловити свій протест. Для того, щоб показати, що люди можуть жити мирно, молода пара антиглобалістів з Америки та Німеччини в середу одружилася в берлінському районі “Пренцлауер берг”.

Жителі Берліна по-різному поставилися до візиту Буша. Так, в центрі міста можна було побачити чимало плакатів “Welcome!“ – “Ласкаво просимо!” Їх розклеїла одна з берлінських фірм, що здає в оренду рекламні площі. А газета “BZ” на титульній сторінці надрукувала гасло “Берлінці раді – Джордж їде до нас! Лише ідіоти можуть виступати проти.” Упродовж трьох днів редакція друкувала на сторінках своєї газети американський прапор, який читачі могли вирізати, наприклад, для того, аби виставити його у вікнах своїх помешкань. Водночас у центрі Берліна невідомі заклеїли назви вулиць табличками з написами на зразок “Вулиця бідності” або “Провулок забруднення довкілля”, натякаючи на проблеми американської політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG