Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Києва президента Американського комітету НАТО


Візит до Києва президента Американського комітету НАТО

Київ, 28 травня 2002 - У США очікують на політичну заяву президента України щодо готовність країни наслідувати демократичні вимоги на шляху до повноправного членства в НАТО. Про це розмові з нашим кореспондентом Сергієм Згурцем заявив президент і співголова Американського комітету НАТО Брюс Джексон. Ця неприбуткова й впливова організація, діяльність якої підтримують як республіканці, так і демократи, була створена в 1996 р. з метою сприяти розширенню НАТО. Брюс Джексон приїхав у Київ на прохання посла США в Україні Карлоса Паскуаля – одразу по гарячих слідах недавнього засідання Ради національної безпеки й оборони України, на якому було вирішено, що інтересам України відповідає повноправне членство в НАТО.

Брюс Джексон провів переговори з Міністром закордонних справ України Анатолієм Зленком та в адміністрації Президента, зустрівся з представниками політичних партій і неурядових організацій. Американський гість жартує, що членом НАТО може стати будь-як держава, де є гарні жінки і добре пиво. В Україні, звісно, це є точно. Проте насправді Брюс Джексон приїхав до Києва, аби переконатися, що дійсно готова зробити Україна для реалізації декларації стати повноправним членом євроатлантичної структури. Він каже, що той напрямок, який вибирає Україна – це не діалог між військовими. Це діалог демократичних суспільств – на довгострокову перспективу. В розмові з Джексоном міністр закордонних справ Анатолій Зленко заявив, що Україна готова на масштабні зусилля для здійснення реформ, що визначають суть і внутрішній зміст таких структур як НАТО і Європейський союз. У свою чергу, для радіо “Свобода” президент Американського комітету НАТО Брюс Джексон заявив:

- Природно, ми буде чекати заяви президента. Ми також буде чекати, щоб політичні партії висловилися в підтримку цієї загальнонаціональної мети. Також потрібно оцінити, чи готове населення підтримати цей довгостроковий курс і довгострокові зусилля, каже Джексон.

Але ж, наприклад, Комуністична партія в Україні ніколи не підтримає вступ країни в НАТО. А частина населення як і раніше насторожене відноситься до НАТО?

- Я не думаю, що можна добре вести машину, дивлячись тільки в дзеркало заднього виду. Питання не в тім, що заявляє Комуністична партія чи що може думати зараз частина населення України. Головне те, яким буде ставлення українського народу тоді, коли він буде володіти всією повнотою інформації. Коли ми починали першу хвилю розширення НАТО, те 80 % дослідницьких і політологічних центрів у США виступали проти цього кроку. Після 14 слухань у сенаті 81% сенаторів проголосував «за». На голосуванні в сенаті два тижні тому з приводу нового розширення НАТО за таке рішення висловилися вже 95%. Тобто ми можемо говорити про колосальні зміни в суспільному настрої, коли усі факти стають доступними, каже Брюс Джексон.

А що понад усе непокоїть представників євроатлантичних структур, коли вони намагаються розгледіти в Україні свого майбутнього повноцінного партнера? – запитав я у президента Американського комітету НАТО.

- Відповіді очевидні. По-перше, чи будете ви поважатиме свободу слова. Преса усіх нас іноді дратує, але ми б хотіли, щоб журналісти могли спокійно повертатися вночі додому. Також це стосується питань із передачами озброєнь. Тут мова йде в першу чергу про Македонію. І, звичайно, ми б хотіли бачити повагу до нормальних демократичних процедур. Це стосується зміни урядів, зміни керівництва країни шляхом конструктивного діалогу партії, що знаходиться при владі, із партіями, що знаходяться в опозиції. Такий принципи застосуються до всіх країн, що прагнуть вступити до альянсу, аби у вас не виникало питання про те, що вимоги до України, якісь упереджені. Наприклад, коли сім років тому я обговорював у Польщі її шлях у НАТО, каже Брюс Джексон, то там поставали такі проблеми як відродження антисемітизму, продаж озброєнь країнам-паріям, співробітництво деяких посадових осіб із КДБ. Ми відверто говоримо країнам кандидатам, що якщо вони будуть повертатися до політики минулого, як політика Мечиара в Словаччині, то їм буде показана червона картка, наголосив президент Американського комітету НАТО Брюс Джексон, що перебуває з візитом в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG