Доступність посилання

ТОП новини

Їжте менше смаженої картоплі і народжуйте більше дівчаток: новини західної медицини


Їжте менше смаженої картоплі і народжуйте більше дівчаток: новини західної медицини

Прага, 28 травня 2002 - За даними Стокгольмського університету, аби захистити себе від раку, багатьом людям у світі доведеться змінити раціон харчування, а саме відмовитися від смаженої картоплі, пластівців та інших смажених харчових продуктів, які містять крохмаль.

Шведські вчені вирішили, що їхнє відкриття є настільки важливим, що провели прес-конференцію, навіть не дочекавшись публікації у науковому журналі. Вони встановили, що у звичайній порції смаженої картоплі знаходиться в 100 разів більше молекул акриламіду ніж передбачають норми Всесвітньої організації охорони здоров’я для питної води. А у великому пакеті картопляних чіпсів таких канцерогенних речовин більше у півтисячі разів. Представник шведського уряду заявив, що ніколи не бачив нічого подібного. На його думку, тепер вчені у всьому світі зможуть краще зрозуміти причини ракових захворювань, пов’язаних із їжею.

Але деякі експерти наразі стримано відгукуються на ці заяви і наголошують, що треба зачекати повних даних із Швеції. Дейв Ґротто з Американської асоціації дієтологів каже Радіо Свобода, що це питання, на жаль, не є однозначним. Справа в тому, що смажені харчові продукти можуть містити речовини, що перешкоджають раку, зокрема, клітковину, і тому не ясно, чи справді великий уміст акриламіду є таким небезпечним, зазначив американський фахівець.

Щоправда, дієтологи не сумніваються в одному: якщо люди дбають про своє здоров’я, то мають їсти менше жирного й смаженого й більше фруктів та овочів.

Від їжі до продовження роду. За оцінкою вчених з університету Турку у Фінляндії, матері дівчаток вірогідно живуть довше ніж ті, хто виховує синів. Вони дійшли такого висновку за результатами демографічного дослідження лапландців - народу, який проживав у Фінляндії кілька століть тому. Народження сина в середньому скорочувало життя матері на 34 тижні. А кожна донька, навпаки, приблизно 23 тижні додавала. Найдовше жили ті представниці лапландського народу, які мали найбільше дорослих доньок. Учені припускають, що сини негативно впливають на життя матерів, бо їх важче виношувати. Цікаво, що можна й повністю позбутися негативних наслідків від таких пологів, але для цього народити трьох дівчаток. Є ще одне пояснення таких даних. Можливо, дівчата більше допомагали матерям по дому, зауважують автори дослідження з Фінляндії. Стосовно чоловіків, то на тривалість їхнього життя, кількість і стать дітей не впливає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG