Доступність посилання

ТОП новини

У четвер апеляційний суд Львівської області розпочав повторне слухання резонансної кримінальної справи про вбивство народного артиста України, композитора Ігоря Білозора


У четвер апеляційний суд Львівської області розпочав повторне слухання резонансної кримінальної справи про вбивство народного артиста України, композитора Ігоря Білозора

Львів, 30 травня 2002 - Нагадаю, що 8 травня 2000-го року композитора було жорстоко побито у центрі Львова на очах у львівських правоохоронців. Причиною жорстокого нападу стало те, що Ігор Білозір наспівував українську пісню. Через 20 днів у львівській лікарні композитор помер.

У вересні 2001-го року колегія Львівського апеляційного суду оголосила вирок у цій резонансній справі. Судові засідання тривали упродовж майже 5 місяців. Згідно з рішення судової колегії, Дмитра Воронова було позбавлено волі на 15, Юрія Калініна на 12 років. Їх засудили за статтею 93 кримінального кодексу України 1960року й статтею 296 нового кримінального кодексу. Суд звинуватив Дмитра Воронова і Юрія Калініна у скоєні вбивства за обтяжливих обставин.

Вину засуджених повністю доведено у ході слідства, зазначив тоді голова судової колегії Василь Тенюх. У справі про загибель композитора проходили 30 свідків, вона зайняла 16 томів.

Окрім того, суд ухвалив рішення направити головному лікарю Львівської клінічної лікарні матеріали справи, де йдеться про недбале ставлення до своїх обов'язків лікарів, які поставили Ігорю Білозору неправильний діагноз і вчасно не надали йому медичної допомоги. До того ж, судова колегія ухвалила рішення відправити матеріали справи на розгляд обласної прокуратури щодо непрофесійних дій правоохоронців, які чергували у кав'ярні, де стався інцидент. Нагадаю, що працівники міліції навіть запропонували Воронову та Калініну продовжити бійку, але подалі від кав’ярні "Цісарська кава”. Крім того, правоохоронці дозволили Дмитру Воронову зателефонувати по мобільному телефону до його батька, Олександра Воронова, який тоді обіймав посаду заступника начальника міського управління міліції, і який свідомо заплутував хід слідства. Зазначу, що Воронов-старший донині обіймає керівну посаду в органах внутрішніх справ.

Рішення судової колегії апеляційного суду Львівської області Дмитро Воронов та Юрій Калінін оскаржили у Верховному суді. Взимку нинішнього року суд повернув справу на повторне слухання до Львова.

Родина загиблого композитора сприйняла новий судовий розгляд кримінальної справи як моральний терор проти неї.

У четвер на судовому засідання було вислухано свідчення обвинуваченого у вбивстві Ігоря Білозора Юрія Калініна. Знову у справі проходитимуть усі свідки. Суддя Тарас Марітчак призначив дати наступних п'яти судових засідань.

На відміну від попереднього розгляду цієї резонансної справи, цього разу громадських обвинувачів у залі засідань немає Адже згідно з новим кримінальним кодексом їх участь у процесах не передбачена. А ще нинішнє засідання не супроводжувалося пікетами. Не було жодних акцій і в день 2-ої річниці смерті музиканта.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG