Доступність посилання

ТОП новини

“Громадське радіо” підозрює Національну раду з телебачення і радіомовлення України у корупційних діяннях


“Громадське радіо” підозрює Національну раду з телебачення і радіомовлення України у корупційних діяннях

Київ, 3 червня 2002 - Керівник проекту “Громадське радіо” Олександр Кривенко у відкритому листі закликав Верховну Раду, президента України та інших зацікавлених осіб перевірити діяльність Національної ради України з питань телебачення й радіомовлення на предмет наявності корупційного діяння. До цього, як він вважає, мають спонукати результати конкурсу на право мовити на частоті 73,64 Мегагерц, на яку претендувало “Громадське радіо”.

Своє мовлення “Громадського радіо” планувало розпочати ще у лютому цього року на частоті 73,64 Мегагерц. Однак, в зазначений строк воно так і не вийшло у ефір – Національна рада з питань телебачення та радіомовлення запропонувала керівникові проекту Олександру Кривенку подати документи на конкурс щодо здобуття ліцензії на мовлення на згаданій частоті. Тим часом сам проект, фінансований фондом “Відродження”, перекочував в інтернет-простір на веб-сторінку radio. org. ua. За наполяганням Нацради “Громадське радіо” було переєстровано, як того і вимагає чинне законодавство, із благодійного фонду в телерадіокомпанію.

28 травня Нацрада визначила переможця в конкурсі на право мовити у Києві на частоті 73,64 Мегагерц. Його переможцем визнано товариство з обмеженою відповідальністю “Українська радіогрупа”, структуру, як каже Олександр Кривенко, - досі нікому в професійному середовищі не відому і без жодного досвіду здійснення розмовного мовлення. Керівник “Громадського радіо” каже, що в даному разі Нацрада зігнорувала чинним законодавством, пролобіювавши інтереси одного із членів Нацради.

“28 травня Нацрада вибирала переможця конкурсу без врахування наших документів. Це суперечило письмовому розпорядженню заступника голови Нацради пана Лешика і суперечить, як на мене, будь-якому здоровому глузду. На мою думку, це пов’язано з тим, що ліцензію на мовлення віддано структурі, до якої причетний один із членів Нацради. Як тільки я матиму письмові докази, а їх я сподіваюсь здобути завдяки народним депутатам, то ми зможемо назвати прізвище цього члена Нацради і звинуватити Нацраду у корупційних діяннях”, - зазначив Олександр Кривенко.

Член Національної ради з питань телебачення й радіомовлення Юрій Шкарлат відкидає усі звинувачення Олександра Кривенка. За його словами, причиною відмови “Громадському радіо” в участі конкурсі лежать у юридичній площині.

“На момент подачі документів на конкурс Кривенко подав документи від благодійного фонду. Згідно з законодавством участь у конкурсі можуть брати лише телерадіоорганізації. Віктор Лешик навіть написав на цій заяві: “прошу розглянути за умови, якщо Кривенко зареєструє телерадіоорганізацію”. Наші юристи, вичитуючи букву закону заявили, що це неможливо. Тому він не був допущений до конкурсу. Щодо “Української радіогрупи”, то, принаймні, в тих документах, які я бачив, жодне із прізвищ членів Нацради не присутнє”, - зазначив Юрій Шкарлат.

Крім того, як каже Юрій Шкарлат, Національна рада з питань телебачення й радіомовлення готова вести з “Громадським радіо” переговори щодо ліцензії на мовлення на інших частотах, у тому числі і на середніх хвилях. Однак, у даному разі, головна інтрига полягає вже у іншому – хто із нацрадівців усе ж таки стоїть за “Українською радіогрупою”. Принаймні, після обіцяного оприлюднення Кривенком цього прізвища цілком може постати питання не лише про ротацію нинішнього складу Нацради, а й про те, чи потрібна державі й суспільству взагалі така структура.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG