Доступність посилання

ТОП новини

Аукціони з розпродажу орних земель, лісів, міських ділянок чи нерухомого майна міст і сіл у Чеській Республіці не є рідкісним явищем


Аукціони з розпродажу орних земель, лісів, міських ділянок чи нерухомого майна міст і сіл у Чеській Республіці не є рідкісним явищем

Прага, 5 червня 2002 - Містечко Рокитніце над Ïзероу лежить десь 100 кілометрів на північ від Праги. Воно є частиною північно-чеського краю – одного з найбідніших у Чеській Республіці. Край не має своєї промисловості, немає тут санаторіїв чи іншої вигідної відпочинкової індустрії. Відповідно рівень безробіття в містах і селах - понад 10 відсотків - найвищий у країні. Та чинність двох законів, які ухвалив чеський уряд у відповідності з вимогами Європейського Союзу, нині вселяють людям оптимізм і в цій непростій ситуації. Перший з них – головний, базовий: земля може бути предметом купівлі-продажу. Тобто, земля, земельні ділянки, ліси, дороги, луки, водоймища і так далі, котрі є власністю міст чи сіл, можуть стати товаром, який, як і кожний інший, можна продати. І другий закон - про місцеве самоврядування, котрий дав значні права виконавчій владі на місцях. На практиці це виглядає так: якщо селище чи місто може утримувати свою школу чи, скажімо, поліклініку, значить школа й поліклініка в селищі працюватимуть. В разі, якщо коштів на це немає, треба буде возити дитину до школи до сусіднього села.

Зрозуміло, всі населені пункти отримують відповідно до кількості населення й категорії державні дотації. Та значною мірою вони повинні й самі навчитись господарювати. Серед тих, хто загруз по горло в боргах перед державою, й опинилось містечко Рокитніце над Ïзероу. Щоб вийти з кризи місцева влада вирішила продати трохи землі й міських об’єктів. При чім – продати через аукціон, щоб прибутки були якнайвищими. Вирішили й зробили. Минулого тижня на аукціоні найпривабливішою позицією була автостоянка біля лижних фунікулерів. Аж 23-оє покупців хотіли її придбати. Зрозуміло, чому стартова ціна – 2 мільйони чеських крон, це 65 тисяч доларів США, зросла в п’ять разів. Продаж ще 12-ох інших земельних ділянок приніс у міську касу ще понад 480 тисяч доларів. Станом на вчорашній день була розпродана, тобто дістала нового, приватного власника, майже половина земельних ділянок та міських об’єктів Рокитніц. Були подані житлові будинки, бібліотека, дитячий майданчик, кінотеатр, перукарня - усього 46 об’єктів нерухомості.

Господарський стан містечка без сумніву, покращиться. Покупці, а ними за законом є тільки чеські громадяни і реєстровані в Чеській Республіці фірми, в тому числі - й іноземні, обіцяли нові інвестиції, пожвавлення економічного життя. Однак не тільки місцеве населення, але й деякі політики бояться, що через фірми нерухоме майно може дістатись до рук чужинців, для яких нерухомості стануть тільки об’єктом дальших спекуляцій. Тим не менше, розпродаж свого майна нині готує ще 10 населених пунктів північно-чеського краю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG