Доступність посилання

ТОП новини

Про наміри України вступити до НАТО та ЄС, а також про те, чим займатиметься президент України Леонід Кучма після виходу на пенсію він розповів празькій економічній газеті «Господаржске новіни»


Про наміри України вступити до НАТО та ЄС, а також про те, чим займатиметься президент України Леонід Кучма після виходу на пенсію він розповів празькій економічній газеті «Господаржске новіни»

Прага, 7 червня 2002 - В ексклюзивній розмові з президентом України Леонідом Кучмою, що її у своєму останньому числі помістили «Господаржске новини», виділяються три головні теми: стосунки по лінії – Україна – НАТО, співпраця України з Європейським Союзом і розвиток контактів із Чеською Республікою.

На думку Леоніда Кучми, Україна не встановлювала ще жодного конкретного терміну вступу до НАТО, хоча пройдений нею шлях про такі наміри свідчить. Зокрема, президент назвав реформування політичної системи, економіки та передусім – армії, котра нині є зовсім іншою, ніж була радянська, і в організації, в озброєнні, в інших справах. Леонід Кучма відзначив також співпрацю армії України з НАТО, зокрема її участь у миротворчих операціях. «А через те я гадаю, - наголосив він далі, - що реальний час, потрібний для нашого вступу до НАТО буде набагато коротшим». На запитання кореспондента газети, чи не є заявка України вступити до НАТО реакцією України на активне зближення Росії з Альянсом, і чи не є Росія зразком для України, Леонід Кучма заявив, що позиція й ставлення російських політиків до України змінились. Раніше українське спрямування до НАТОвських структур сприймалось Москвою як образа. А сьогодні, – далі цитую Леоніда Кучму, - «це не так. Президент Путін та інші російські політики визнають, що Україна має право обрати власний шлях, яким прямуватиме далі».

І щодо вступу до Європейського Союзу, на думку президента, Україна також жодних термінів не має, вона тільки означила стратегічну мету - до 10 років досягнути європейського рівня, що дозволить розпочати переговори про вступ. Нині йдеться, вважає український президент, про статус асоціативного члена, і в цій важливій справі Україну вже підтримали Німеччина, Італія, Польща, інші країни – члени ЄС. Леонід Кучма висловив надію, що свою підтримку Україні надасть і Чеська Республіка, котра незабаром має стати членом ЄС.

На загал, за оцінкою Леоніда Кучми, українсько-чеська співпраця в останні роки значно активізувалась. Ухвалено 26 економічних договорів, ще 20 готується до підписання. Головною проблемою є український борг Чехії, але й тут, вважає президент, експерти знайдуть варіанти, прийнятні для Києва та Праги.

І врешті, останнє запитання інтерв’ю стосувалось занять Леоніда Кучми після виходу на пенсію. Український президент визнав, що хотів би подорожувати, але на це йому потрібні кошти, а тому видасться на мандри тільки, якщо його запросять давні друзі. А як із політикою ? – запитав чеський кореспондент. Від неї не сховаєшся, гадає Леонід Кучма, - і коли б хотів, не відкинеш її.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG