Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Валерій Шмаров - директор «Украспецекспорту». Розпорядження президента України щодо пропаганди й упровадження у життя його послань до Верховної Ради


Прямий Ефір: Валерій Шмаров - директор «Украспецекспорту». Розпорядження президента України щодо пропаганди й упровадження у життя його послань до Верховної Ради

Київ-Прага, 13 червня 2002 - Передачу з Києва ведуть Людмила Литовченко та Надія Степула. Гості київської студії: Михайло Погребінський - політолог, директор Центру політичних досліджень та конфліктології та Микола Томенко - політолог, директор Інституту політики, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації.

Людмила Литовченко

Переходимо до нашої другої теми. Кадрові ротації, співпраця між адміністрацією президента та парламентом, новий виток політичної ситуації у світлі останніх кадрових призначень. Сьогодні оголошено про призначення генеральним директором державної компанії з торгівлі зброєю «Укрспецекспорт» екс-міністра оборони й екс-віце-прем’єра Валерія Шмарова. До цього цю структуру очолював загиблий 6 березня в автокатастрофі Валерій Малєв. Дехто з політиків пов’язував цю загибель з оприлюдненням плівок Миколи Мельниченка, де згадувалося про те, що Леонід Кучма та Валерій Малєв домовлялися про поставки зброї до Іраку. Чи можна стверджувати, що новий керівник «Укрспецекспорту» так само дуже наближений до президента Леоніда Кучми, як і Валерій Малєв, і що його наближеність стала вирішальним фактором в остаточному виборі Леоніда Кучми на користь Валерія Шмарова? Про це наш кореспондент Сергій Згурець запитав у провідного українського експерта в галузі озброєнь, директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака.

Валентин Бадрак

Певною мірою це було несподіване призначення. Валерія Шмарова навряд чи можна віднести до найближчого оточення президента. Але, з іншого боку, сьогодні склалася ситуація, яка сприяла призначенню пана Шмарова. Зокрема, відповідно до рішень Ради національної безпеки і оборони України, які були прийняті вчора, буде створено декілька додаткових контролюючих ланок, які дозволять президенту бути на відстані від безпосередніх виконавців торгівлі зброєю і дозволять, все ж таки, контролювати цю сферу. Другий момент, це сама інформаційна кампанія проти України, яка тривала довго і, можливо, виснажила президента, і він бажає бути осторонь цієї сфери.

Сергій Згурець

Чи означає це, що Шмаров є тимчасовою фігурою, тому що президент не хоче, щоб критичні стріли влучали, насамперед, в нього?

Валентин Бадрак

Думаю, справа не в тому, є він тимчасовою фігурою чи ні, а в тому, що Валерій Шмаров є дуже непоганим компромісом. Він обізнаний з проблемами військових, із проблемами оборонно-промислового комплексу, і в той же час він є дипломатом і політиком. Те, що він не належить до найближчого оточення глави держави, може створити таку ситуацію, коли система буде працювати, і не потрібно буде зустрічей безпосередньо з главою держави.

Сергій Згурець

Тобто на відміну від Малєва Шмаров у кабінет президента не буде ходити?

Валентин Бадрак

Якщо він і буде ходити, то набагато рідше ніж це робив Валерій Малєв.

Сергій Малєв

За підсумками минулого року, Україна вторгувала на зброї 500 мільйонів доларів. Коли змінюються кадри на таких ключових посадах, як «Укрспецекспорт», то наслідком може бути зменшення обсягів озброєнь. Чи можна стверджувати, що в ситуації із Шмаровим буде повторюватись ця тенденція?

Валентин Бадрак

Думаю, що призначення Шмарова не вплине на цей аспект. Шмаров – людина, яку знають за межам України. Він був учасником, практично, всіх міжнародних виставок озброєнь та військової техніки і не відходив від цієї сфери. Шмаров - знайома фігура, і саме така кадрова перестановка дозволить зменшити обсяги експорту озброєнь.

Людмила Литовченко

Це був коментар фахівця. Прошу наших гостей кількома словами прокоментувати це призначення.

Микола Томенко

На мою думку, визначальним є не тільки те, що Валерій Шмаров – колишній міністр. В суб’єктивному сенсі його позиція - гіпотетична чи реальна - під час дискусії про можливість незаконної продажі зброї в інші країни була визначальною. Валерій Шмаров тоді авторитетно заявив про своє переконання, що нелегальна зброя не поставлялася в інші країни і, фактично, прямо підтримав у цій ситуації президента. Думаю, це було визначальним, коли серед фахівців вибирали саме тих людей, які в скрутну хвилину протягнули руку допомоги. Це для президента було важливо.

Михайло Погребінський

Останнім часом були різні призначення, і на цьому тлі призначення професіонала досить переконливо. Більше я сказати не можу, тому що я не фахівець у цій сфері. Він, дійсно, був міністром і, дійсно, був в курсі справ, пов’язаних із торгівлею зброї.

Надія Степула

Хотілося б узагальнити все, про що ми говорили. В цих призначеннях, все таки, видно не тільки певну парадоксальність, а, можливо, і продуманість. Сьогодні президент підписав Розпорядження про заходи щодо організаційно-пропагандистського забезпечення реалізації завдань, які випливають із послань президента до Верховної Ради. Тобто це слово «пропагандистського забезпечення» щось означає. Чи йдеться про поглиблення співпраці між президентською адміністрацією і Верховною Радою України? Чи можна цього очікувати?

Микола Томенко

Для мене тут цікавий інший аспект – не те, хто готував, і чи президент читав цей текст. Ті, які готували, зафіксували момент фантастичної невідповідності моменту. Послання стосується поглиблення євроінтеграції, європейського вибору України, а всі останні рішення, які приймалися президентом, фіксують достатньо серйозне посилення контактів, інтеграції з Росією. Це трохи парадоксально й смішно для мене. Це ситуація , коли різні групи й чиновники навколо президента готують на власний розсуд те, що вважають за потрібним. Не кажу про слово пропагандистські. Думаю, це ті люди, які працювали в ЦК компартії України, вирішили підготувати президенту такий документ.

Надія Степула

І на закінчення нашої розмови дуже коротко відповідь на загальне питання. Чи українська політична ситуація спрямовується в конструктивне русло, враховуючи всі ті фактори, про які ми сьогодні говорили?

Михайло Погребінський

Вважаю, що є всі підстави сподіватися на те, що здоровий глузд буде брати своє, і ми ближчим часом побачимо спроби знайти компроміси. Ми чекаємо на конструктивне русло, як Ви кажете.

Микола Томенко

Як громадяни України, ми всі мусили б сподіватися на конструктивні речі й стабілізацію політичної ситуації. Але поки що я не відмовляюся від своїх прогнозів, що, скоріше за все, найближчим часом ми будемо свідками цікавої і достатньо жорсткої політичної боротьби, яка буде характеризувати щонайменше місяць роботи в парламенті і навколо цього.

Людмила Литовченко

Дякуємо нашим гостям, і на цьому закінчуємо Вечірню Свободу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG