Доступність посилання

ТОП новини

Портрет відомого українського вченого Івана Горбачевського вручила сьогодні українська громада в Чеській Республіці ректорові Карлового університету в Празі


Портрет відомого українського вченого Івана Горбачевського вручила сьогодні українська громада в Чеській Республіці ректорові Карлового університету в Празі

Прага, 14 червня 2002 – Славу української Праги першої половини 20 століття творило сильне інтелектуальне середовище, його ядром були відомі вчені, котрі емігрували до Чехо-Словаччини. До них належав і вчений-хімік родом із Тернопільщини Іван Горбачевський, який жив і працював у Празі. Він був випускником університету у Відні, його наукові інтереси зосереджувались у галузі медичної хімії. Саме цю кафедру запропонували йому очолити в Празькому університеті. А в 1902 році Іван Горбачевський – уперше учений і з України – став ректором Карлового університету. В архіві цього закладу зберігаються документи, з котрих довідуємось, що свою інавгураційну лекцію видатний учений виголосив 25 листопада 1902 року.

В головному і найстаршому приміщенні празького університету – Каролінумі, названому так на честь засновника закладу – Карла IV, є зала слави. Це одне з найурочистіших приміщень, стіни якого прикрашають портрети ректорів за всю історію університету. Крім одного – до вчорашнього дня тут не було портрету Івана Горбачевського. Виправити становище намагалась майже два роки уродженка Полтавщини, голова української жіночої громади в Чеській Республіці, в минулому доцент Карлового університету Тетяна Беднаржова. Стільки ж часу вона зберігала вдома портрет ученого, котрий привезла з Торонто. Там кілька років тому під час конференції Тетяна Беднаржова познайомилась з нащадками Горбачевського. Серед них була автор портрета – племінниця Горбачевського, художниця Ірена Носик. Вона і подарувала портрет свого прославленого родича з надією, що прийде час і портрет займе місце в залі слави Карлового університету.

Цей час настав. Нині портрет ученого з рук Тетяни Беднаржової перебрав ректор університету професор Іван Вільгельм, який із тієї нагоди сказав: «Я радий, що вдалось організувати акцію, котра приближає події з нашої історії, з часу, коли ректором Карлового університету був видатний український учений Іван Горбачевський. Я вдячний також родині професора з Канади, котра передала цей великодушний дар – портрет Івана Горбачевського для Карлового університету».

Віднині портрет Івана Горбачевського назавжди зберігатиметься в Карловому університеті. Тільки через 100 років удалось виповнити не тільки прогалину в історії відомого празького вузу – передусім до української історії додалась ланка, яка з’єднала перерваний ланцюг традицій, найголовнішою з яких є духовне порозуміння між народами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG