Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори у Франції і Чеській республіці. Афганістан після наради старійшин


Парламентські вибори у Франції і Чеській республіці. Афганістан після наради старійшин

Прага, 17 червня 2002 – Західні оглядачі широко коментують недільні парламентські вибори у Франції і в Чеській республіці. Західна преса коментує також ситуацію в Афганістані після засідання Лоя Джірґи, тобто ради старійшин.

Коментуючи успіх в останньому турі парламентських виборів у Франції правої партії президента Шірака, паризький кореспондент британської газети «Ґардіян» Джон Генлі вважає цю перемогу тріумфом французького лідера, який після семи тижнів від першого туру виборів із найслабкіших в історії п’ятої французької республіки президентів перетворився у найсильнішого. Проте, на думку коментатора, Шірак і далі стоїть перед старою проблемою реформ. Його економічні заходи 97-го року викликали у Франції широку хвилю страйків і зростання популярності правих екстремістів Ле Пена.

Газета «Уолл стріт джорнел» теж вважає, що після недавніх чотирьох виборів і сорока років політичної кар’єри Шірак здобув справжню перемогу, яку газета жартівливо пояснює словами Наполеона з вимогою до своїх генералів навчитися такої якості, як везіння. Після масових протестів проти його економічних заходів і звинувачень уряду Шірака в корупції такий успіх справді можна пояснити лише удачею.

Газета «Уолл стріт джорнел» пов’язує недільні парламентські вибори у Франції і Чеській республіці. На відміну від Франції, у Чехії перемогу вже вдруге здобули соціалісти, відсунувши правих на другий план. Газета схвально відгукується про попередні чотири роки соціалістів при владі. За цей час продовжено процес приватизації під стислішим контролем уряду, забезпечено приплив західного капіталу і виведено країну з економічного застою. Поразку правих газета пояснює залякуванням населення під час передвиборчої кампанії агресивністю Німеччини у зв’язку із проблемою судетських німців, напором іноземних інвесторів і напливом іммігрантів. Газета згадує при цьому жменьку в’єтнамців і китайців, які займаються у Празі дрібним ресторанним бізнесом. «Уолл стріт джорнел» додає також, що лідер правих Вацлав Клаус не приховував свого скептицизму щодо вступу Чехії до Європейського союзу.

Західна преса продовжує відгукуватися також на з’їзд афганських старійшин, на комплектування наступного перехідного уряду і на можливі дальші зміни в Афганістані. Газета «Нью-Йорк таймс» пише при цьому, що раду старійшин не можна вважати демократично обраною структурою, бо старійшин висували окремі провінції. Певну частину місць у раді завчасу було призначено також для жінок попри бажання чи небажання інших членів ради. Газета вважає далі, що Сполучені Штати, хоча керуються головно своїми власними міркуваннями – ліквідацією терористичної організації Аль-Кайда, при цьому, однак, допоможуть Афганістанові стабілізувати економічне й політичне становище.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG