Доступність посилання

ТОП новини

Почалися польсько-українські консультації з питань візової політики – розмова з міністром внутрішніх справ та адміністрації Польщі К.Яніком про майбутню візову політику Польщі щодо громадян України


Почалися польсько-українські консультації з питань візової політики – розмова з міністром внутрішніх справ та адміністрації Польщі К.Яніком про майбутню візову політику Польщі щодо громадян України

Варшава, 24 червня 2002 – Насамперед, пане міністре, скажіть, коли українців на польському кордоні перестануть трактувати як людей другої категорії?

Кшиштоф Янік

Бачите, я сподіваюся, що те, про що Ви говорите, це питання винятків, а не правил. З сумом і болем стверджую, що декотрі мої підвладні просто забувають, що на підставі першого контакту, власне, з прикордонниками і митниками формується думка про всю Польщу, про польське суспільство, і скажу коротко – хамство будемо присікати. Може це не вдасться одразу зробити, але будемо старатися. Бо ті, хто принижує українських громадян на кордоні – це люди, які не доросли до прикордонної служби.

Ганна Стеців

Пане міністре, а яку концепцію візової політики щодо України пропонує нині Польща?

Кшиштоф Янік

Ми рекомендуємо урядові, щоб для громадян України ціна за візу дорівнювала лише очевидним видатками на видання цієї візи. Себто йдеться про мінімальні кошти.

Ганна Стеців

Пане міністре, чому не зробити ті візи безкоштовними? Адже Росія ставить так питання щодо мешканців Калінінградської області. Це при тому, що Росія не є стратегічним партнером Польщі, а Україна ним є.

Кшиштоф Янік

Не може бути безкоштовних віз, і росіяни, я хочу це виразно сказати, будуть потрактовані так само, як трактуємо ми українців.

Ганна Стеців

Чому ж так само? Адже росіяни все-таки не стратегічні партнери Польщі.

Кшиштоф Янік

Прошу пам’ятати, що віза для поляка, яку надають консульства Російської федерації, коштує нині 140 доларів. Натомість якщо Україна зважиться на те, щоб не запроваджувати віз для поляків, то думаю, що бюджетові Польщі буде вигідно ще знизити ціну від тієї, яку ми вже заповідали. Тобто це може бути навіть менше, ніж 14 доларів. Особливо йдеться про візи багаторазові. Ми зацікавлені, щоб польська віза була доступна, відкриваємо ще два консульства в Україні, і думаю, що вистачить для нас низька ціна. Адже наша мета – скасування віз у перспективі чи то з мотивів майбутнього вступу України до Європейського Союзу, чи через якісь інші причини.

Ганна Стеців

Словом, пане міністре, про безкоштовні візи для українців мова все таки не йде?

Кшиштоф Янік

Бачите, це одначе чогось коштує для бюджету Республіки Польща.

Ганна Стеців

Але для бюджету України теж коштуватиме не-запровадження віз для поляків. А питання так ставиться. Україна все ж не відкидає можливості, якщо Польща піде на те, щоб у якийсь спосіб вирізняти громадян України – свого стратегічного партнера.

Кшиштоф Янік

Думаю, що ми маємо такі відносини з Україною, що порозуміємося в цій справі. Прошу пам’ятати, що візи – одна з умов Шенгену. Колись, можливо, обидві наші країни будуть у шенгенській зоні, і тоді буде інша розмова між нами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG