Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС у Севільї. Афганістан


Саміт ЄС у Севільї. Афганістан

Прага, 24 червня 2002 – Цього понеділка західні коментатори широко відгукуються на дводенний саміт лідерів країн Європейського союзу, який минулої суботи закінчився в іспанському місті Севільї. Оглядачі наголошують на широких розбіжностях, які супроводжували цьогорічну нараду лідерів ЄС. Західна преса продовжує коментувати також ситуацію в Афганістані після засідання там нового парламенту минулого тижня.

Коментуючи результати саміту в Севіллі, британська газета «Дейлі телеґраф» підкреслює в редакційній статті, що підхід до вирішення поставлених на саміті проблем був неправильний від самого початку. Не проаналізувавши належним чином справу нелегальної імміграції, учасники саміту зійшлися на впровадженні обмежень. Прикінцевий документ сформульовано у поміркованих словах про заходи, які звучать добре лише на папері, проте, насправді, як підкреслює газета, прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер переконається, що результати цих заходів даватимуться взнаки протягом багатьох наступних років.

Коментатор іншої британської газети «Файненшл таймс» висловлює дещо інший погляд на саміт ЄС. На його думку боротьба з нелегальною імміграцією вимагає більшої скоординованості зусиль країн Європейського союзу у цій чутливій ділянці, яка заторкує безпеку й суверенність членів ЄС. Тим часом, як вважає газета, країни ЄС мали б поставити своє імміграційне законодавство у спільні рамки, які залишалися б у компетенції Європейського парламенту і Європейського суду. У вирішенні конкретних справ ЄС співпрацював би з національними судами й парламентами.

Газета «Нью-Йорк таймс» тим часом коментує ситуацію в Афганістані після засідання там минулого тижня Лоя Джірґи, тобто ради старійшин. За словами газети, афганці сподіваються, що Лоя Джірґа докладе зусиль до справедливішого розподілу влади між представниками різних провінцій і кланів. Тим часом на ключові посади в новому уряді Карзаї призначив представників Північного альянсу, тобто таджиків, які представляють порівняно малу північну провінцію. Новий афганський парламент спочатку мав шанси виправити цей дисбаланс і дати можливість узбекам і представникам племен хазара взяти участь у розподілі влади, проте, веде далі газета, дійсність виявилася іншою. На дальший розвиток подій вплинула військова сила (Північного альянсу). Тим часом американські і британські підрозділи, зайняті боротьбою з рештками терористів Аль-Кайди (а не політичною ситуацією у цій країні). Таким чином, як підкреслює на закінчення «Нью-Йорк таймс», Лоя Джірґа виявилася змарнованим шансом Карзаї, який, за словами газети, потрапив під впливи військових мускулів Північного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG