Доступність посилання

ТОП новини

Мирний план Буша – ООН


Мирний план Буша – ООН

Прага, 25 червня 2002 – Оприлюднений у понеділок американський план врегулювання близькосхідного конфлікту викликав схвальну реакцію у світі. Застереження постали лише у зв’язку із пропозицією президента Буша заступити палестинського лідера Арафата іншим керівником, готовим до співпраці і компромісного рішення кризи.

Згідно з планом президента Буша, створення палестинської держави слід розраховувати лише приблизно через три роки. До цього, однак, як вважає президент Буш, слід заступити палестинського лідера Арафата і провести демократизацію палестинської влади. Першим кроком мали б стати вибори до палестинського парламенту, які необхідно організувати ще до кінця цього року. Із виконанням цих умов, за словами Буша, Сполучені Штати підтримають ідею створення палестинської держави. План Буша висуває низку вимог і до ізраїльської сторони, зокрема, згідно з головною вимогою, Ізраїль мав би відвести свої війська з палестинських територій до кордонів, які існували до війни 67-го року.

Серед інших політичних діячів і лідерів план Буша, який передбачає в майбутньому мирне співіснування ізраїльської і палестинської держав, у понеділок привітав Генеральний секретар ООН Кофі Аннан. Проте, згідно із заявою ООН, справу палестинського керівництва повинні вирішувати самі палестинці. За словами Кофі Аннана, які зацитував перед журналістами представник ООН Фред Екгард, палестинці обрали Арафата своїм лідером 96-го року у вільних виборах, які привітала міжнародна громадськість. Екгард підкреслив, що ООН готова негайно розпочати переговори у справі врегулювання близькосхідної кризи на основі пропозицій Буша у рамках так званого квартету, тобто за участю Сполучених Штатів, Європейського союзу, Росії й ООН.

За нинішніх умов, як підкреслюють оглядачі, коли після чергових терористичних актів палестинських екстремістів ізраїльські сили безпеки знову проводять відплатні акції на палестинських територіях і арешти запідозрених у терористичній діяльності, керівники ООН знову заявляють про те, що вони не бачать можливості вирішити конфлікт воєнним шляхом, тому закликають обидві сторони прийняти американський мирний план за основу дальших переговорів.

Скептично настроєні спостерігачі вважають, однак, що палестинський лідер Арафат не має контрою над кількома палестинськими екстремістськими угрупованнями, які не зацікавлені у відновлені мирного процесу і продовжують терор. Наступні терористичні акти, на їхню думку, можуть викликати дальші відплатні акції з боку Ізраїлю і знову заблокувати мирний процес. Тобто, на їхню думку, розв’язання кризи слід шукати у зміні палестинського керівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG