Доступність посилання

ТОП новини

ВАТ “Запоріжабразив” є одним із найбільших у світі виробників електрокорунду нормального – синтетичного матеріалу, вкрай необхідного у багатьох галузях промисловості


ВАТ “Запоріжабразив” є одним із найбільших у світі виробників електрокорунду нормального – синтетичного матеріалу, вкрай необхідного у багатьох галузях промисловості

Запоріжжя, 27 червня 2002 - ВАТ “Запоріжабразив” є одним із найбільших у світі виробників електрокорунду нормального – синтетичного матеріалу, вкрай необхідного у багатьох галузях промисловості. Запорізька частка його у світовому виробництві становить понад 10%-ів. Утім, постійне демпінгування китайських виробників електрокорунду ставить під загрозу нормальну роботу запорізьких абразивників.

Плавка електрокорунду вже півстоліття є одним з основних виробництв “Запоріжабразиву”. Цей синтетичний матеріал на часі складає половину від загального обсягу продукції, що виробляє комбінат, та 70%-ів експорту готової продукції. До речі, за обсягами експорту минулого року “Запоріжабразив” посів 89 місце у загальнонаціональному рейтингу промислових компаній “ТОП-100”. Однак, голова правління ВАТ “Запоріжабразив” Анатолій Береза вважає, що така оцінка діяльності підприємства дещо занижена. Адже комбінату належить десята частина усього світового ринку абразивних матеріалів. Так, щороку запорізькі абразивники відвантажують своїм замовникам понад 45 тисяч тонн електрокорунду. Принаймні, в Європі – “Запоріжабразив” впевнено посідає друге місце, поступаючись, хіба що, австрійській компанії “Трайбахер”.

Найбільших же проблем запорізьким абразивникам додають китайські виробники електрокорунду. Їхня частка на світовому ринку абразивних матеріалів становить майже 60%-ів.

Жорстку конкуренцію з боку Китаю голова правління ВАТ “Запоріжабразив" Анатолій Береза пояснює, насамперед, демпінговими цінами КНР, викликаними кількістю виробників галузі. Так, плавкою електрокорунду в Китаї займаються понад тисячу підприємств, які, до того ж, не мають жодних проблем з енергозабезпеченням. Чого вельми бракує “Запоріжабразиву”. Україна, і зокрема – Запорізький регіон, на разі лобіюють лише інтереси ЗАЛКу та ЗТМК, хоча абразивний комбінат належить до не менш енергомістких виробництв. “Справедливість не можна відновлювати частково,” - каже пан Береза. Інакше – “Запоріжабразив” просто не зможе складати конкуренцію тому ж Китаю.

Не зважає на китайських абразивників і Росія.

А вже через 2 тижні закінчується термін подання антидемпінгових скарг проти Китаю з боку світових виробників електрокорунду. Шкода, що офіційно поскаржитись на демпінгуючих мають право лише країни – члени ВТТ (Всесвітнього Торгового Товариства), до якого Україна, поки що, не належить. Зволікання ж партнерів ВТТ може призвести до необхідності зниження запорізьких цін на електрокорунд. Звісно, від такого нав'язаного суперництва з китайцями не виграє ані “абразивний”, ані регіон, ані країна взагалі. Адже іноді спрацьовує славнозвісний філософський принцип переходу кількості у якість. А за обсягами виробництва електрокорунду китайцям немає рівних.

Отже, так чи інакше, - більшість нинішніх проблем “Запоріжабразиву” пов'язано з дружньою КНР.

І все ж, цього року комбінат планує виплавити понад 70 тисяч тонн електрокорунду. Оскільки попит на нього та шліфувальні матеріали на разі залишається високим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG