Доступність посилання

ТОП новини

Протягом вихідних оприлюднені чимало нових подробиць у зв’язку із звільненням начальника Генштабу Збройних сил Небойши Павковича


Протягом вихідних оприлюднені чимало нових подробиць у зв’язку із звільненням начальника Генштабу Збройних сил Небойши Павковича

Белград, 1 липня 2002 – Президент Югославії Воїслав Коштуніца у листі до прем’єр-міністра Сербії ствердив, що його підслуховували. Сербські урядовці виступають за сформування парламентської комісії, яка мала б з’ясувати усі звинувачення й спростування.

У Белграді говорять про “сербський Уотергейт”. Після Небойши Павковича, ще двоє відставних генералів ствердили, що президент Коштуніца у червні минулого року вимагав від Збройних сил захопити комунікаційний центр уряду Сербії. Президент у листах до республіканського прем’єра та його заступників каже, що його підслухували й тому він був змушений вимагати від армії, щоби перевірила чутки. Отож, Коштуніца посередньо визнає, що він зустрічався з чільними генералами та що знав, що його співробітники наполягали на необхідності військової акції.

Цікаво, що генерал Павкович і його тим часом пенсіоновані колеги відкинули вимогу Коштуніци та що цілий рік мовчали. Щойно тепер, після звільнення, не раз скомпрометований Павкович заявляє, що він готовий будь-якою ціною, та навіть ціною життя, довести свої звинувачення.

Твердження генералів розхитали крісло президента. Окремі лідери правлячої коаліції виступають за імпічмент глави держави. Ймовірно тому Коштуніца виявив готовність балотуватися на пост президента Сербії. Іншими словами, він припускає що може втратити теперішню посаду або через імпічмент або через розвал переговорів про збереження федерації з Чорногорією.

Міністерство внутрішніх справ Сербії у неділю спростувало заяву Коштуніци, що поліція захищала будинок у якому нібито монтовано апарати для підслухування президента.

На підставі згаданого дехто доходить висновку, що сербський прем’єр Джінджич здобув значну перемогу над своїм суперником, президентом Коштуніцею. Проте, впливовий військовий коментатор Любодраґ Стоядінович, колишній генштабний офіцер, вважає, що йдеться про початок передвиборчої кампанії та що єдиною метою скандалмайстрів є не встановити правду, а лише завдати шкоду іншій стороні. За його словами, які передає газета Данас, гра на вістрі ножа виглядає драматично лише наївним глядачам, які без причин хвилюються сильніше від головних акторів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG