Доступність посилання

ТОП новини

Судовий процес над вбивцею чеченської дівчини – тест на демократію в Росії


Судовий процес над вбивцею чеченської дівчини – тест на демократію в Росії

Прага, 1 липня 2002 – В російському Ростові-на-Дону знову було відкладено рішення суду у справі полковника Буданова, якого звинувачують у зґвалтуванні та вбивстві 18-літньої чеченської дівчини. Напередодні оголошення вердикту, не очікувано змінився державний звинувачувач, і це породило ще більше запитань у цій справі. Серед усіх голосних судових процесів, що проходили в Росії протягом останнього часу, західні оглядачі виділяють саме цей, бо він на їхню думку є перевіркою на зрілість російської демократії та незалежного судочинства.

У більшості країн, пише московський кореспондент британського часопису Файненшиалт Таймс, солдата, звинуваченого у зґвалтуванні та вбивстві 18-літньої дівчини, було би затавровано. Але в Росії полковник Буданов перетворився на свого роду героя. Незабаром він зможе вийти на свободу прямо із судової зали, хоча ніхто не сумнівається у тому, що він таки вбив два роки тому молоду чеченську дівчину Ельзу Кунґаєву.

Цей процес мав стати прикладом того, як влада карає злочини російських солдат у Чечні, але замість цього він перетворився на фарс, який лише поглиблює протистояння росіян і чеченців. «У той час, як російське керівництво намагається заворожити світових лідерів економічними реформами, події у судовій залі Ростова-на-Дону свідчать про те, що конфлікт на Кавказі ще далекий від вирішення», - мовиться у британському часопису.

Нагадаємо, що за свідченнями, які зібрала прокуратура, полковник Юрій Буданов, будучи на підпитку 27 березня 2000 року, увірвався у будинок у чеченському селищі Танґі-чу, викрав звідти Ельзу Кунґаеву, завів її до свого намету, побив, зґвалтував і задушив. А потім наказав своїм підлеглим закопати труп дівчини.

Тоді високі армійські чинники здивували багатьох заявами, що справедливість буде встановлена, і обіцянками швидкого й відкритого процесу. Проте зараз настрої змінились, і навіть міністр оборони говорить про свої співчуття полковнику Буданову. Коли влада починає співчувати вбивцям, то ніщо не може зупинити утра-націоналістів від того, щоб називати полковника козлом відпущення в чеченському конфлікті і збирати гроші на те, щоб купити полковникові автомобіль, коли він вийде на волю.

У тому, що полковника не буде покарано, тепер має слабкі сумніви навіть родина загиблої дівчини. «Нам у суді відрізають язик», - говорить батько Ельзи Кунґаєвої, який намагається домогтися звинувачувального вироку для вбивці своєї доньки.

Спочатку захист будувався навколо того, що Буданов ніби-то думав, що Ельза була снайпером, і образила його по-російськи. Від цієї образи, він у стані афекту, ніби-то її і задушив, а про зґвалтування взагалі не йшлося. Але з’ясувалося, що Ельза не вміла говорити по-російськи, отже й образити полковника зрозумілою йому мовою не могла. Потім було змінено початкові висновки медичного обстеження, так, що дівчину нібито було зґвалтовано вже після смерті, що змінює і формулювання звинувачення, адже спотворення трупу це - не те саме, що зґвалтування. А на довершення, остання психіатрична експертиза встановила, що Буданов був не п’яний, а тільки «тимчасово божевільний» під час скоєння злочину.

Таким чином, військова прокуратура закликала до зняття звинувачень у вбивстві, що означає, що Буданова може бути засуджено за дрібним звинуваченням, але амністія для солдат, що мають нагороди, звільнить його від будь-якого покарання.

Ця справа, на думку британського кореспондента, лише утвердить чеченців у їхньому відчутті, що злочини російських військових у Чечні залишаються безкарними і підбурить бажання взятися за зброю. Саме у той момент, коли президент Володимир Путін говорить про необхідність примирення з чеченцями та передачі влади в Чечні в їхні руки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG