Доступність посилання

ТОП новини

Одним зі пріоритетів у своїй зовнішній політиці український уряд визначив вступ держави у 2003 році до Світової торговельної організації


Одним зі пріоритетів у своїй зовнішній політиці український уряд визначив вступ держави у 2003 році до Світової торговельної організації

Київ, 3 липня 2002 - Минулого тижня делегація на чолі із віце-прем’єр-міністром України Василем Роговим провела у Женеві серію зустрічей із керівництвом СОТ. Сьогодні ж у Києві відбувся круглий стіл, організований Українським центром економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова, присвячений аналізу стосунків України та Світової торговельної організації.

Переговори про приєднання України до Світової організації торгівлі офіційний Київ розпочав ще у грудні 93-го року. Відтоді цей процес українська влада без всяких пояснень кілька разів переривала його. У лютому цього року президент Кучма затвердив державну програму вступу України до СОТ. На сьогодні українська держава вже підписала двосторонні протоколи з дев’ятьма із двадцяти двох держав світу, які входять до СОТ. Що отримає і що втратить Україні після вступу до СОТ? Однозначних відповідей на ці запитання офіційний Київ ще не має. Зрозуміло лише одне – у такому разі Україна житиме за правилами цивілізованої світової економіки. Як каже директор економічних програм центру Разумкова Володимир Сіденко, у разі приєднання до СОТ українські виробники отримають полегшений доступ до світових ринків, товарів та послуг. Водночас, за його словами, за таких умов у короткостроковій перспективі Україна відчує вплив на своїх ринках світової кон'юнктури. Крім того, Київ змушений буде відмовитись від дотування окремих галузей та надання різноманітних пільгових преференцій для окремих суб’єктів господарювання.

На думку доктора економічних наук Олексій Плотников вважає, що українська влада, ставлячи за мету приєднатися у 2003 році до СОТ, повною мірою не усвідомлює ті завдання, які перед нею виникнуть. Тому, як він вважає, нинішні наміри влади викликають у нього певні побоювання.

Державний секретар у справах європейської інтеграції Міністерства закордонних справ Олександр Чалий оптимістично оцінює перспективи вступу до СОТ і вважає це необхідністю, яку диктує світова політика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG