Доступність посилання

ТОП новини

На ризькій зустрічі претендентів на вступ до НАТО Україна наразі лише спостерігач


На ризькій зустрічі претендентів на вступ до НАТО Україна наразі лише спостерігач

Рига, 5 липня 2002 – У п’ятницю в столиці Латвії почалася зустріч керівників так званої Вільнюської десятки – дев’яти середньоєвропейських країн, що є кандидатами на вступ до НАТО, а ще Хорватії, яка вже давно домагається такого статусу, – напередодні осіннього празького саміту Північноатлантичного союзу, що на ньому, як очікують, буде ухвалено конкретне рішення про розширення НАТО.

Україна на цій зустрічі є тим часом лише спостерігачем – її представляє секретар Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук, із яким і розмовляв кореспондент Радіо Свобода.

Євген Марчук:

Уряд Латвії запросив Україну як спостерігача в моїй особі для участі в саміті Вільнюської десятки. Це останній саміт перед Прагою, який має для нас дуже серйозне значення. Окрім того, що це можливий політичний знак, який свідчить про те, що рішення України щодо НАТО сприйнято серйозно, ще дуже важливо відчути й обговорити досвід країн-претендентів, які перебувають на нижчій стадії щодо приєднання до НАТО, ніж Україна. Оскільки після рішення, ухваленого 23 травня, ми вступили в сферу конкретних дій і акцій, то для нас цікаво почути і обговорити все і з країнами-претендентами на рівні прем’єр-міністрів і міністрів, і також і з представниками штаб-квартири НАТО, ще раз – особливо виходячи з того, що через декілька днів у Києві відбудеться важливий саміт Україна–НАТО за участю генерального секретаря і всіх послів країн НАТО, де ми будемо обговорювати не тільки результати нашої співпраці в рамках Хартії про особливе партнерство, а і наші плани на майбутнє.

Юрій Свірко:

Сьогодні йшлося про можливе об’єднання Вишеградської групи та Вільнюської десятки. Чи може Україна до цього долучитися?

Євген Марчук:

Може, але Вільнюська десятка вже на іншому рівні співпраці з НАТО, ніж ми. Тому треба все зважити.

Юрій Свірко:

З ким Ви востаннє зустрічалися і що обговорювали?

Євген Марчук:

Усе Ви хочете знати! Була зустріч із президентом Латвії у вузькому колі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG