Доступність посилання

ТОП новини

СНІД – Міжнародна конференція в Барселоні. Афганістан – зростання антиамериканських настроїв


СНІД – Міжнародна конференція в Барселоні. Афганістан – зростання антиамериканських настроїв

Прага, 10 липня 2002 – Західні газети широко відгукуються на нинішню Міжнародну конференцію в Барселоні, присвячену заходам боротьби із хворобою СНІД. Найнебезпечніші темпи поширення хвороби фахівці стверджують на територіях колишнього Радянського союзу. Оглядачі продовжують також коментувати ситуацію в Афганістані.

Тему поширення хвороби СНІД у країнах Східної Європи порушує зокрема медичний редактор британської газети «Ґардіян» Сара Боселей. Посилаючись на виступи учасників конференції в Барселоні, вона підкреслює: якщо найближчим часом не вдасться зупинити поширення захворювань на вірус імунодефіциту на теренах колишнього комуністичного блоку, то цей регіон може опинитися перед проблемою таких само спустошень, яких зазнають нині країни Центральної Африки. Звідси, за словами автора, хвороба може поширитися і на Західну Європу. Хоча за кількістю хворих східноєвропейські країни поки що відстають, проте, за даними ООН, протягом останніх трьох років кількість інфікованих тут подвоюється. Протягом минулого року тут занотовано 250 тисяч нових інфікованих. Найбільш загроженою категорією залишаються наркомани, однак, як підкреслює автор, протягом наступних років перед загрозою хвороби стане решта населення. Найбільше занепокоєння, на думку автора, викликає ситуація в Україні, де інфіковано 1 процент населення, що налічує 48 мільйонів осіб.

Коментатор іншої британської газети «Таймс» Марк Гендерсон теж зупиняється на проблемі загрозливих темпів поширення хвороби СНІД у східноєвропейських країнах. Вірус імунодефіциту тут, де до 94-го року про цю хворобу не було мови, поширюється значно швидше, ніж на теренах Північної Америки, і подвійно швидше, ніж у країнах Західної Європи. За словами автора, через контрабандні канали наркотиків і проституції хвороба поширюється і на за Західну Європу. Крім того більша частина заражених наркоманів поширюють хворобу і на тих, хто не вживає наркотиків.

Західні оглядачі продовжують також коментувати ситуацію в Афганістані і на Близькому сході. Із браку часу лише коротко наведемо відгук у газеті «Інтернешанел геральд трібюн» на зростання антиамериканських настроїв в Афганістані у відповідності зі зростанням кількості жертв серед цивільного населення унаслідок помилкових повітряних ударів. Оглядач газети Селіґ Гаррісон підкреслює, що не лише помилкові удари, а й позиція США у розподілі влади в Афганістані зіграла роль у зміні настроїв. Автор пише, що спеціальний посланник США в Афганістані Залмай Халілзад відкрито вимагав від популярного серед пуштунських племен колишнього короля Заїр Шара зректися від кандидування на посаду президента на користь Хаміда Карзая, якого підтримав Вашингтон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG