Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальне опитування: думка українських громадян стосовно розміщення іноземного озброєного контингенту на території України


Спеціальне опитування: думка українських громадян стосовно розміщення іноземного озброєного контингенту на території України

Київ, 10 липня 2002 - На 11-му році незалежності України військові бази РФ на суверенній території виглядають як анахронізм. А у контексті руху України до Європейської спільноти та виявленого на високому державному рівні бажання вступити до НАТО війська сусідньої держави грають роль конкретного гальма, підсилюючи феномен українського рабства на державному рівні. Якою є думка простих громадян стосовно розміщення іноземного озброєного контингенту на території країни поцікавився Віктор Недоступ.

Віктор Недоступ Як ви розглядаєте присутність військових баз, зокрема, Чорноморського російського флоту у Севастополі, на території України?

--- Суто негативно. Це може, по-перше, дещо перекрити наш похід на Захід, по-друге, військова присутність іноземної держави на українській території створює певну нестабільність. Там уведуть військову розвідку, очевидно якусь пропаганду через прес-центри. Це створює певне джерело нестабільності на території України.

Віктор Недоступ Давайте подивимося трошки інакше. Навіщо це Росії?

--- Севастополь із політичного погляду дуже хороша точка. Через неї можна контролювати, фактично, все Чорне море. А Туреччина - член НАТО. З погляду сучасної війни, це, може, якийсь релікт старої військової доктрини. Сучасне озброєння пов’язане з радіоактивними речовинами, з енергоносіями.

Віктор Недоступ Яким чином впливає фактор присутності іноземних військових баз на території України на її реноме у світі?

--- По-перше, присутність іноземних військових формувань на території України суперечить українському законодавству, тому що Україна була проголошена позаблоковою державою. Треба не забувати той факт, що кілька років тому в заповідних горах у Криму проводились навчання військових формувань, які відправляли до Чечні. Була завдана велика шкода заповідній природі і велика моральна шкода Україні - позаблоковій державі як нейтральній державі. Ми ж усе-таки проголосили нейтралітет.

Віктор Недоступ Тобто це були російські навчання?

--- Так, проводилися навчання російської морської піхоти. Там, перепрошую, ані Ви ані я не можемо розпалювати багаття, а не те, щоб улаштовувати стрілянину бойовими набоями, вибухами зносити дерева і так далі. Але ж Севастополь не єдина точка, де вони сидять. В Україні їх знайдеться набагато більше ніж думає більшість населення.

Віктор Недоступ Можливо Україна має якусь фінансову вигоду від оренди?

--- Тільки теоретично, тому що Міністерство оборони Росії заборгувало суми, які обчислюються сотнями мільйонів за оренду тільки Севастопольської бази.

--- Я вважаю, що якщо в країні повинні бути війська, то тільки свої. Якщо країна націлена на міжнародне співробітництво – людське й військове, але ж знов таки для людей, то я вважаю, що в країні повинні бути тільки свої війська. А будь-які інші.. Так, якщо підписані договори, то треба їх виконати і на цьому припинити існування військ інших держав у нашій країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG