Доступність посилання

ТОП новини

Навколо усунення іракського диктатора Саддама Хусейна


Навколо усунення іракського диктатора Саддама Хусейна

Прага, 11 липня 2002 – Західна преса багато уваги приділяє Іракові і можливій операції з усунення режиму Саддама Хуссейна. Британський часопис “Таймс” повідомив, що до Лондона на спеціальну конференцію з’їхалися 90 колишніх іракських генералів і старших офіцерів, котрі, як вони самі заявляють, готові до останньої битви з режимом Саддама Хусейна.

Організатором конференції в Лондоні є Іракський національний конгрес, яким керує генерал-майор Тоуфік Яссірі. За словами “Таймс”, на конференції як спостерігачі присутні американські та британські дипломати. Вони не втручатимуться в роботу конференції, хоча усвідомлюють, що будь-яке ухвалене рішення матиме серйозні наслідки для Іраку. “Це повністю їхня справа, – наводить “Таймс” слова одного американського джерела. – Вони самі організували цю зустріч, на свої кошти. Відверто кажучи, ми здивовані, що їм це вдалося”.

“Якщо говорити про те, який режим повинен прийти до влади на зміну нинішньому, – пише лондонська “Таймс”, – то організатори конференції хочуть, щоб її учасники ухвалили декларацію, в якій би чітко висловилися проти приходу до влади військових і заміни однієї диктатури іншою”. Така ідея, зазначає “Таймс”, викликає негативну реакцію в деяких офіційних осіб у Вашинґтоні та Лондоні, а також серед іракських емігрантів: вони би хотіли замінити Саддама сильним лідером, котрий зміг би відновити порядок в країні і попередити хаос чи громадянську війну на етнічній основі”.

Тим часом італійська “Стампа” пише сьогодні, що в ході американської операції проти Іраку будуть задіяні військові бази і повітряний простір Йорданії. Міністр закордонних справ цієї країни Марван Муашнер іще раніше заперечив це повідомлення.

Американське видання “The Gallup Organization” повідомляє, що 47 відсотків мешканців США вважають, що усунення Хусейна від влади є важливим завданням американської зовнішньої політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG