Доступність посилання

ТОП новини

За ці липневі дні на території Польщі загинуло 15-ть українських громадян. Це половина з усіх смертельних випадків, які спіткали українців у цій державі від початку року


За ці липневі дні на території Польщі загинуло 15-ть українських громадян. Це половина з усіх смертельних випадків, які спіткали українців у цій державі від початку року

Варшава, 15 липня 2002 - Фатальними були два минулі тижні, коли не минало дня, аби до України з Польщі не відправляли цинкові труни. Позаминулого тижня загинуло аж дев’ять українців, а минулого – сім. Більшість смертей чекало українців на польських дорогах. 11 липня, наприклад, у Любуському воєводстві розбився автобус марки Мерседес, який належав київській туристичній фірмі “Експрес А“.Ця фірма двічі на тиждень організовує туристичні поїздки українських громадян до Німеччини. Автобус затримався у Німеччині через неполадки. Лише це врятувало більшість туристів, які поїхали додому іншим транспортом. Залишилося шестеро українців, які і вирушили разом з двома водіями додому через Польщу. Польська поліція подає інформацію стосовно причин катастрофи, за якою вина лежить, начебто, на водієві з України. Він перевищив швидкість у недозволеному місці, стверджує польська поліція. У результаті помічник водія Олександр Калашнік отримав смертельне поранення і дорогою до лікарні помер. Важко поранена також пасажирка Марія Межарицька. Решта людей отримали неважкі травми. Їм надана медична допомога. І вони, хто чим міг, роз’їхалися додому. Водій автобуса, який на час катастрофи був за кермом, затриманий. І розпочалося слідство. Але це не перша і не тисячна навіть катастрофа, в якій на польських дорогах гинуть українці. Основні причини трагічних випадків – це те, що люди заощаджують гроші на нічлігу, їдуть без перепочинку і або засинають за кермом, або втрачають пильність. На польські дороги з України часто виїжджають машини в поганому технічному стані. Фірми експлуатують транспорт і людей, які ним керують, як мовиться, до цілковитого вичавлення. У Польщі, до речі, де в липні теж трапилося кілька катастроф з автобусами, що везли людей на відпочинок, запровадили обов’язкове правило – кожен пасажир має можливість особисто оглянути експертизу стосовно технічного стану транспорту, яким він збирається їхати.

Українці на польських дорогах нерідко мають мало інформації про дороги, про те, де йдуть ремонти, де є обов’язкові обмеження швидкості. А стомлений водій не завжди вчасно зауважує дорожній знак. Цього року спеціально для українських туристів був виданий посібник-інструкція, де все конкретно написано, де вказані шляхи, їх стан, місця, куди можна звернутися у разі потреби, де розписані права і обов’язки українських громадян, які перебувають на польській території. Такі книжечки мали роздавати на кордоні подорожнім. Але ось уже другий місяць минає, а ніхто з українців, що приїжджають до Польщі, не бачив на очі посібника, який був виданий власне для пересічного громадянина і який людям мають роздавати на кордоні. А на видання цієї книжечки пішли немалі гроші.

Якби там не було, але факт залишається фактом – від початку липня на території Польщі щодня гине громадянин України. Це страшна статистика.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG