Доступність посилання

ТОП новини

Pfizer купив фірму Pharmacia. За півтора ВВП України


Pfizer купив фірму Pharmacia. За півтора ВВП України

Прага, 15 липня 2002 - У притлумленому останнім часом світі американської економіки сталася яскрава подія: найбільша в світі фармацевтична компанія Пфайзер стане ще більшою - вона погодилася купити свого суперника, компанію Фармація, за 60 мільярдів доларів.

Компанія Пфайзер уважає, що з об’єднанням «двох фармацевтичних фірм, що зростають найшвидше і є найбільш новаторські», буде посилено їхні здатності «відкривати, розробляти й продавати нові ліки по всьому світі». Виглядає, що це так: Пфайзер, що прогриміла на весь світ своєю Віаґрою, а на західному ринку широко знана й своїми ліками для зниження рівня холестеролу, реґуляції тиску, антибіотиками чи ліками від епілепсії, тепер додасть до свого переліку в першу чергу й розроблені Фармацією знамениті ліки від артриту, Селебрекс.

Оголошене злиття ще має затвердити американська федеральна антимонопольна комісія, але тут ніхто не бачить перешкод: новостворений фармацевтичний велетень матиме ще припустимий рівень охоплення світового ринку - 10–11 відсотків.

Власне, сам факт об’єднання, хай навіть і на суму, що раза в півтора перевищує валовий внутрішній продукт усієї України, - не дивина: якраз Пфайзер 2000 року купив іншу фармацевтичну компанію Ворнер-Ламберт, разом із тими самими ліками проти холестеролу Лайпітор, за 115 мільярдів доларів.

Але відтоді сталися великі зміни: уповільнення американської економіки і зниження довіри інвесторів різко скоротили й кількість таких об’єднань. За перші шість місяців цього року, за даними дослідницької фірми Томсон Файнаншл, їхній рівень у світі скоротився майже на 50 відсотків, а найбільше з них становило менше від 9 з половиною мільярдів доларів; у США за цей час було оголошено об’єднань на загальну суму лише в 200 мільярдів доларів.

Нинішнє злиття збільшить цю суму відразу на чверть - і додасть енергії так само вповільненому останнім часом світовому фармацевтичному ринкові, змусивши інші компанії - в першу чергу європейські - заворушитися, щоби протистояти новій конкуренції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG