Доступність посилання

ТОП новини

Прощальна прес-конференція Посла Великобританії в Україні Роланда СМІТА


Прощальна прес-конференція Посла Великобританії в Україні Роланда СМІТА

Київ, 15 липня 2002 - Надзвичайний і повноважний Посол Великобританії в Україні Роланд СМІТ підбив підсумки свого чотирьохрічного перебування у Києві. За цей час – поінформував Посол – налагоджено дієві взаємини між Адміністрацією Президента України та офісом прем’єр-міністра Великобританії; майже удвічі збільшився товарообіг між двома державами; успішно здійснюються програми підтримки демократичних змін та економічних реформ в Україні. На особливу увагу Києва й Лондона заслуговує співробітництво у військово-технічній галузі, - наголосив Роланд Сміт. Він нагадав, що великомасштабна програма співпраці між Великобританією та Україною ґрунтується на розумінні Лондоном того важливого місця, яке Україна займає в Європі. Інтенсивність співробітництва між двома такими різними, на перший погляд, державами – це також результат послідовної зовнішньої політики Великобританії, яка нещодавно запропонувала іншим членам Європейського Союзу розглянути можливість надання Україні статусу “держави – сусідки ЄС”: “Євросоюз розширюється, і незабаром нашими безпосередніми сусідами будуть Україна, Білорусь, можливо – Молдова. Але з усіх цих держав найкращі шанси до плідного партнерства й співробітництва має Україна – держава з могутнім людським та економічним потенціалом. Яка поволі впроваджує реформи...”.

Але до категорії “плідного партнерства” Україна поки що “не дотягує”: проблеми демократичних зрушень і захисту основних прав і свобод українських громадян, справа убивства журналіста Георгія Гонгадзе залишаються у центрі уваги Європейської спільноти як тривожні сигнали. Великобританія посідає друге місце серед держав Євросоюзу за обсягами торгівлі з Україною, а тим часом інвестори, які приходять на український ринок. Потрапляють у скрутні ситуації через недосконалість законодавства України. На думку Роланда Сміта, у цій галузі існує чимало проблем: “Зазначу серед них проблеми суду, завеликої кількості перевіряючих інстанцій, податковий прес на виробника та інвестора...”.

Наприкінці зазначу, що Роланд Сміт – персона досить популярна в Україні. Не в останню чергу, завдяки знанням української мови та української історії – серед найбільших своїх вражень від перебування у Києві британський посол назвав відродження Михайлівського Золотоверхого Собору та Успенського Собору Києво-Печерської Лаври.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG