Доступність посилання

ТОП новини

Несподівана нещодавня висадка марокканських військових сил на іспанському острові Перохіл досить серйозно стривожила НАТО


Несподівана нещодавня висадка марокканських військових сил на іспанському острові Перохіл досить серйозно стривожила НАТО

Брюссель, 17 липня 2002 - Зокрема обговоренню цієї теми було присвячено найбільше уваги під час засідання Північно Атлантичної ради НАТО. Посли країн-членів альянсу стурбовані, що так званий “Середземноморський діалог” про співпрацю з країнами північної Африки у зв'язку з мароккансько-іспанським конфліктом може зазнати кризи.

Під час засідання цієї середи в штаб-квартирі НАТО Північно Атлантичної Ради, її учасники заслухали інформацію посла Іспанії при НАТО Хуана Прата стосовно розвитку подій на іспанському острові Перохіл. Близько шостої години ранку на іспанський острів Перохіл, що розташований у Середземному морі між Іспанією та Марокко висадився військовий десант збройних сил Іспанії, який змусив марокканських солдатів негайно залишити острів. Що марокканці й зробили. Крім того Іспанський уряд висловив ноту протесту щодо дій марокканських властей, відкликавши зі столиці Марокко Рабату іспанського посла.

Марокканські власті мотивували свій вчинок тим, що їх солдати висадились на острів Перехіл, який знаходиться всього за двохсот метрів від Марокко ,аби запобігти там дислокації групи нелегальних іммігрантів, які начебто з Марокко планували перебратись в Іспанію. Однак , як заявив посол Іспанії при НАТО Хуан Прат, офіційний Мадрид відкидає такі пояснення. Бо виникає запитання , чому Марокко спровадило на чужий острів своїх солдатів не запитавши на це дозволу і, навіть не попередивши іспанський уряд?

Американська місія при НАТО вважає що це не просто мароккансько-іспанський конфлікт, а це провокація спрямована проти цілого НАТО. Адже НАТО пов'язує обов'язок колективної оборони. Зокрема про це йдеться у 5-му параграфі Вашингтонського договору.

Однак Іспанська сторона закликала своїх партнерів по альянсу поки,що не застосовувати у розв'язанні цього конфлікту 5-го параграфу про колективну оборону. Іспанія сподівається ,що їй самостійно вдасться розв'язати цей конфлікт, але разом із тим іспанський посол Хуан Прат закликав альянс вести постійне спостереження за розвитком подій.

Інша проблема , яка виникла у зв'язку з вторгненням марокканських солдатів на острів Перехіл це дискредитація й ускладнення так званого “Середземноморському діалогу”.”Середземноморський діалог це налагодження співробітництва НАТО з низкою північноафриканських країн, серед яких є і Марокко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG