Доступність посилання

ТОП новини

Тиск на ЗМІ в одеській області посилюється


Тиск на ЗМІ в одеській області посилюється

Одеса, 18 липня 2002 - Мова звичайно ж йде про ті засоби масової інформації які ще наважуються висловлювати критику на окремі неправомірні та корупційні дії владних чиновників. Сміливих мас медіа нині в Україні залишається все менше, а тому влада намагається закрити, за допомогою судів, навіть тих хто ще тримається незважаючи на шалений тиск.

До речі, прес-конференція в редакції газети “Юг”, яка і була присвячена фактам тиску на незалежну пресу, ще раз засвідчила, що про єдність журналістів у важкі для них часи говорити не доводиться. Тут були присутні лише кореспондент радіо “Свобода” і редактор незалежної газети “Работа і відпочинок” Олександр Рева. Згадана, популярна серед одеситів, газета теж була вимушена тимчасово припинити вихід у світ. Голова проблема нині це - відсутність необхідної фінансової бази. Підприємці теж побоюються давати у незалежні мас медіа рекламу побоюючись різноманітних перевірок із боку податківців та різних інших силових структур, які використовують у подібних випадках...

За словами редактора газети “Правоє дєло” Леоніда Штекеля : “Якщо ми друкуємо статтю у якій згадується екс-мер та народний депутат України Едуард Гурвіц, у таких випадках однією із систем відділу поширення преси є відмова у поширені газети через кіоски.

Крім того мають місце факти коли на низку заходів організованих міськвиконкомом, зокрема, Сергієм Лобаном \колишнім Головою обласної організації Демократичної партії України\ - нас або не запрошують, або взагалі не допускають. Сергій Лобан, приміром, не допустив нашого кореспондента Ірину Голобородько на засідання міського Партійного клубу...”

Видавцем газети “Правоє дело” в Одесі є студія “Негоціант”. Вона ж фінансує вихід у світ газети “Вексель”, яка видається у місті Південний, Комінтернівського району Одеської області.

Піддавши критиці нинішнього мера міста Південний під час минулих березневих виборів газета “Вексель” \редактор – Сергій Тихоплав\, відчуває на собі шалений тиск. Першим кроком стали судові позови від різного рівня чиновників у розмірі тридцять тисяч гривень. Справу нині розглядають у суді Суворовського району міста Одеси, саме у тому районі де править нині, не пройшовши до парламенту, колишній керівник Одеської обласної міліції Іван Григоренко...

Розгляд позову у суді постійно переноситься.

Затягування справи, на думку Леонід Штекеля, є зручним для мера міста Південний, адже тримає редакційний колектив газети у постійній напрузі. “Лунали і пропозиції прийти до примирення шляхом подальшого повного замовчування можливих прорахунків у діяльності міського керівництва. Газета на таке примирення не пішла”.

На минулих березневих виборах, за партійними списками, у Південному переміг блок Віктора Ющенка “Наша Україна”. Може саме цим пояснюється нинішнє посилення репресій проти тих хто наважився виступити у березні 2002 року проти нинішньої влади.

На прес-конференції про це говорив екс-кандидат на посаду міського голови Південного Василь Морозов.

Він повідомив, що “одразу після виборів з роботи було звільнено керівника автотранспортного підприємства, редактора студії телебачення пана Шептицького. Триває тиск на окремих керівників освітніх закладів, серед яких відомі поза межами Одещини фахівці...”

Нині невідомо чим завершиться протистояння між газетою “Вексель” те мерією міста Південний. Редактор Сергій Тихоплав лише висловив надію на активну підтримку з боку тих кому не байдужа свобода слова у засобах масової інформації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG