Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль обіцяє вивести війська з Геврона й Віфлеєма


Ізраїль обіцяє вивести війська з Геврона й Віфлеєма

Прага, 22 липня 2002 – Ізраїль обіцяє вивести війська з Геврона й Віфлеєма на Західному березі Йордану, якщо палестинська влада візьме на себе зобов’язання запобігати терористичним атакам на ізраїльтян. А один із лідерів палестинського військового угрупування Гамас заявив, що угрупування готове переглянути свої дії, якщо Ізраїль припинить окупацію палестинської території на Західному березі.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Шімон Перес повідомив сьогодні про готовність Ізраїлю звільнити окуповані з червня Геврон та Віфлеєм,. Саме в цих двох із семи окупованих Ізраїлем містах останнім часом ситуація залишається спокійною. Новий міністр закордонних справ Палестинської Автономії Абдельразек аль Яхья запропонував Ізраїлю новий план, згідно з яким палестинські сили безпеки візьмуть під свій контроль звільнені Ізраїлем території. Ізраїль хоче бачити готовність палестинських сил безпеки контролювати ситуацію в Гевроні й Віфлеємі і, головне він хоче переконатися, що палестинські сили здатні запобігати нападам на ізраїльтян.

Наскільки палестинські сили безпеки зможуть це зробити невідомо, але духовний лідер палестинського військового угрупування Гамас Шейх Ахмед Яссін заявив сьогодні у Газі: "Передусім, я сказав би ізраїльській окупаційній армії залишити палестинські міста на Західному березі, припинити їхню агресію та руйнування будинків, звільнити в’язнів і зупинити вбивства. Коли вони припинять окупацію і свої операції проти наших людей, ми будемо готові переглянути свою діяльність"

Сьогодні також стало відомо про готовність Ізраїлю дозволити знову відкрити університет у східному Єрусалимі, який у зв’язку з терактами закрили на початку червня. Ізраїльська влада також переглядає своє рішення про депортацію родичів палестинських терористів із Західного березу Йордану до смуги Газа. Учора генеральний прокурор Ізраїлю заявив, що такі дії щодо родичів незаконні, якщо не доведена їхня безпосередня причетність до терактів. Говорить ізраїльський міністр юстиції Мейр Шітріт (Meir Sheetrit): "Якби родичі палестинських терористів-самогубців знали про це, і якби ми мали докази цього, це давало б нам підстави депортувати їх до Гази. А взагалі ми вважаємо, що у такий спосіб можна серйозно попередити терористів. Можливо це б стримувало їх від самогубств."

Але, як заявила ізраїльський адвокат родичів терористів, біологічний зв’язок із ними не дає підстави для депортації. Речник ізраїльського уряду повідомив, що справа родичів терористів не закрита. Минулого тижня після того, як двоє самогубців вчинили 2 теракти, в яких загинуло 12 людей, ізраїльська прокуратура затримала 21 чоловіка - родичів терористів для депортації у Газу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG