Доступність посилання

ТОП новини

WolrdСom почав процедуру банкрутства


WolrdСom почав процедуру банкрутства

Прага, 22 липня 2002 – Найбільша в історії Сполучених Штатів справа про банкрутство розпочалася в неділю ввечері, коли телекомунікаційна компанія WolrdСom попросила про захист, пов’язаний із банкрутством.

Лише півроку минуло з часу як корпоративну Америку потрясло найбільше в історії банкрутство, коли скрахувала енергетична компанія Enron. Нині побито ще один рекорд – цього разу телекомунікаційною фірмою з Міссісіпі Wolrdcom.

На сьогоднішній прес-конференції у Нью Йорку голова компанії Джон Сіджмор сказав, що банкрутство в кінцевому результаті може піти на користь компанії: «Хоча це – не той шлях, яким би ми хотіли піти, я вважаю, що це – правильний крок для майбутнього нашої компанії. Я твердо вірю, що кінець кінцем цей час піде нам на користь і ця компанія працюватиме на найвищому етичному рівні».

Причиною падіння Wolrdcom стала неспроможність виплачувати борги, що складають 30 мільярдів доларів. Прискорили падіння брак надходжень від операцій далекого зв’язку та значні позики, що їх компанія надала своєму колишньому голові. На довершення 25 червня Wolrdcom зізналася, що майже чотири мільярди доларів інвестицій насправді виявилися видатками. Як тільки пролунала ця новина, банки, із якими Wolrdcom домовлялася про 5 мільярдну позику, відмовилися її надавати.

Агонія телекомунікаційного гіганта тривала недовго – лише чотири тижні минуло з часу зізнання, як Wolrdcom почав процедуру банкрутства. Поки буде тривати процедура банкрутства, Wolrdcom продовжуватиме обслуговувати своїх майже 20 мільйонів клієнтів завдяки кредитній лінії у 2 мільярди доларів, які компанія отримає саме на підставі заявки про банкрутство. Крім того, за словами голови Wolrdcom, його фірма має поки що достатньо обігових коштів для того, щоб утримувати нинішній 60 тисячний штат і працювати щонайменше рік. Керівництво компанії сподівається, що протягом року йому вдасться поставити фірму знову на власні ноги.

Компанія-банкрот має в активі 107 мільярдів доларів, майже вдвічі більше, ніж збанкрутілий Еnron. Для порівняння, вся економіка України за рік виробляє менше 50 мільярдів доларів.

Оглядачі вважають, що навіть якщо Wolrdcom вдасться повернутися на ринок оздоровленою компанією, моральні збитки для фінансових ринків від цього гігантського банкрутства, залишаться великими. Як і решта компаній, вражених скандалами про фінансові махінації, Wolrdcom колись була улюбленицею інвесторів, і капіталізація компанії доходила до 120 мільярдів доларів у 1999 році. Тоді її акції продавалися за 60 доларі. У п’ятницю перед тим, як було оголошено про банкрутство, акції Worldcom були оцінені лише у 9 центів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG