Доступність посилання

ТОП новини

Реакція родичів Гонгадзе на ініціативу Генпрокуратури України, яка в п’ятницю пообіцяла провести ще одну експертизу «таращанського тіла» і плівок Мельниченка із залученням іноземних експертів


Реакція родичів Гонгадзе на ініціативу Генпрокуратури України, яка в п’ятницю пообіцяла провести ще одну експертизу «таращанського тіла» і плівок Мельниченка із залученням іноземних експертів

Прага-Вашингтон, 22 липня 2002- 22 липня з’явилася перша реакція рідних Гонгадзе на ініціативу Генеральної прокуратури України, яка в п’ятницю пообіцяла провести ще одну експертизу таращанського тіла та плівок Мельниченка із залученням іноземних експертів. Мати Гонгадзе наголошує, що має лише одне прохання до українських владних структур - дати дозвіл на розслідування Роберу Менару - Генеральному секретареві міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів." Раніше українські правоохоронці не погоджувалися з такою вимогою. Леся Гонгадзе пояснює нове звернення тим, що "Репортери без кордонів" розв’язали не одну справу загибелі журналістів в інших країнах світу, а Генеральна прокуратура впродовж останніх двох років так і не дала ще жодної конкретної відповіді на її запитання. "Я категорично не вважаю потрібним створення будь-якої комісії або групи для розслідування за ініціативою і під контролем української влади," мовиться у заяві Лесі Гонгадзе, оприлюдненій на інтернет-сайті Інституту масової інформації.

22 липня з’явилася перша реакція родичів Гонгадзе на ініціативу Генеральної прокуратури України, яка в п’ятницю пообіцяла провести ще одну експертизу «таращанського тіла» і плівок Мельниченка із залученням іноземних експертів. Мати Гонгадзе наголошує, що має лише одне прохання до українських владних структур – дати дозвіл на розслідування Роберу Менару - Генеральному секретареві міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів». Раніше українські правоохоронці не погоджувалися з такою вимогою. Олеся Гонгадзе пояснює нове звернення тим, що «Репортери без кордонів» раніше розв’язали не одну справу загибелі журналістів в інших країнах світу. А Генеральна прокуратура України впродовж останніх двох років так і не дала ще жодної конкретної відповіді на її запитання.

«Я категорично не вважаю, потрібним створення будь-якої комісії, або групи для розслідування за ініціативою і під контролем української влади», - мовиться у заяві Лесі Гонгадзе, оприлюдненій на інтернет-сайті Інституту масової інформації.

А зараз слово вдові журналіста - Мирославі. Мирославо, зараз у Генеральної прокуратури новий керівник, чи вірите Ви у щирість його спроб розслідувати справу вбивства Вашого чоловіка?

Мирослава Гонгадзе

До цього моменту жодна моя вимога, поки що, не виконана. Сьогодні до Генеральної прокуратури надіслано чергове клопотання про ознайомлення з результатами експертиз, з усіма постановами досудового слідства, з усіма матеріалами, протоколами допитів експертів, із документами про розтин тіла. За три дні я сподіваюся отримати позитивні відповіді з цього питання.

Увесь минулий тиждень, не зважаючи на запрошення до співпраці, представники Генпрокуратури не знайшли часу зустрітися з моїм адвокатом. Сьогодні керівник слідчої групи не знайшов можливості зустрітися з моїм представником. Ми, потерпілі, поки що, не маємо жодної інформації про перебіг розслідування.

Ще одна інформація, що з’явилася минулого тижня, це про те, що буде проведено нову експертизу плівок Мельниченка. Для проведення такої експертизи необхідні, перше, оригінали записів, яких, за всіма даними, прокуратура не має і друге, це записуючий пристрій, про наявність якого у розпорядженні слідчої групи також є всі підстави сумніватися.

Простий вихід - звернутися до експертів ФБР і взяти вже зроблені результати експертиз, або звернутися до депутатської слідчої групи, яка має у своєму розпорядженні ці результати.

Одним словом, ніяка демонстрація розслідування та відкритості не замінить реального розслідування. Я все ж таки ще до четверга сподіваюся на позитивний результат.

Мар’яна Драч

Позитивний результат, у тому сенсі, що Вам нададуть попередні матеріали розслідування?

Мирослава Гонгадзе

Так, справа у тому, що без ознайомлення з попередніми матеріалами, з попередніми експертизами, ми, просто, не можемо робити ніяких кроків уперед і з усіма постановами про призначення експертиз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG