Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт


Близькосхідний конфлікт

Прага, 23 липня 2002 – Уночі на вівторок ізраїльські літаки завдали ракетного удару по житловій дільниці у секторі Газа, де жив лідер військового крила палестинської екстремістської організації Хамас шейх Салах Шехада. Крім Шехади загинуло не менше 15 осіб і близько 150-ти було поранено.

Метою ізраїльського повітряного удару було саме вбивство Шехади, якого ізраїльські власті звинувачують в організації численних, найкривавіших терористичних актів проти ізраїльського цивільного населення, в тому числі терактів, здійснених екстремістами-самовбивцями.

Унаслідок ракетного удару по триповерховому будинку Шехади у місті Газа загинули члени його родини, в тому числі восьмеро дітей. Від удару постраждали кілька сусідніх будинків, унаслідок чого було поранено щонайменше 145 осіб.

Повітряний удар викликав гостру критику у країнах Європейського союзу. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан осудив Ізраїль за бомбардування житлового кварталу. Арабські керівники теж виступили з гострою критикою Ізраїлю. Єгипет виступив з вимогою, щоб цю акцію Ізраїлю осудили Сполучені Штати, які поки що стрималися від будь яких заяв. Тим часом ізраїльські керівники, зокрема міністерство закордонних справ висловило жаль із приводу загибелі цивільних осіб під час удару. Прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон виступив із заявою, у якій він теж висловлює жаль у зв’язку з тим, що від удару постраждали мирні жителі, проте убивство організатора терористичних актів Шехади він вважає значним успіхом:

«Ми не маємо наміру завдавати ударів по мирному населенню і ми шкодуємо, що постраждали цивільні особи, каже ізраїльський прем’єр Шарон. Проте ця операція, на мою думку, веде далі Шарон, є одним із наших найбільших успіхів і вона вимагає від нас, щоб ми залишалися чуйними.»

Тим часом убивство Шехади серед палестинців викликало обурення. Вівторок оголошено на палестинських територіях днем гніву. Лідери палестинських екстремістських угруповань поклялися відімстити за смерть шейха Шехади. За словами одного з лідерів організації Хамас Абделя Азіза аль-Рантіссі, акт помсти надійде дуже швидко і це не буде лише один удар. Після такого злочину, каже він, навіть ізраїльтяни і їхні будинки стануть мішенями наших операцій.

Оглядачі підкреслюють у зв’язку з цим, що серед палестинських радикальних угруповань є чимало лідерів, які не зацікавлені у відновлені близькосхідного мирного процесу і без сумніву вони використають ізраїльський повітряний удар, як прецедент для продовження насилля.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG