Доступність посилання

ТОП новини

Запорізьке село впевнено й стабільно вимирає


Запорізьке село впевнено й стабільно вимирає

Запоріжжя, 24 липня 2002 - Таку думку висловив голова координаційної ради профспілок регіону Валерій Кириченко. Чому пан профспілковий лідер дійшов такого сумного висновку – у матеріалі.

Причини скорочення сільського населення Запорізького краю – банальні. Найперша – украй незадовільне медичне обслуговування. Систему охорони здоров'я, що складалась десятиліттями, розвалено за кілька останніх років. Цьому посприяли і брак коштів на утримання ФАПів та ЦРЛ, і низький рівень підготовки молодих спеціалістів-медиків, і байдужість більшості керівників реформованих господарств до здоров'я своїх працівників, й інші соціальні негаразди. Зокрема – тенденція міграції селян до великих міст, інтереси яких стабільно лобіюють органи влади.

Ще одне лобі – столичне – завадило нинішнього літа оздоровити сільських дітей Запорізького регіону. Хоча вперше за 11 років незалежності держава таки виділила гроші на літній відпочинок юних громадян України, - розробити механізм їхнього використання декому не вистачило глузду. Більше того, за словами голови координаційної ради профспілок Запоріжжя Валерія Кириченка, гроші на рахунки регіональних осередків для оздоровлення дітей надійшли лише 25-го травня. А вже через декаду мав відкритися оздоровчий сезон. Заклади літнього відпочинку ж заздалегідь потурбувалися про наповнюваність. Оголосили тендери, уклали орендні угоди з представництвами багатьох країн СНД. А, отже, - більшість маленьких запоріжців на початку літа опинилися у приймах орендарів-комерсантів, котрі піклуються, насамперед, про власну кишеню. Тому цьогорічні путівки для малят коштують значно більше, ніж у змозі заплатити загалом профспілки, місцевий бюджет та батьки. Відтак – приємні спогади від спекотного літа-2002 залишаться лише у десяти відсотків юних жителів запорізьких сел.

Серйозні нарікання з вуст сільських профспілок пролунали на адресу Державного фонду соціального страхування. Адже саме його верхівка затримує гроші у центрі. Саме звідти на цьогорічне оздоровлення сільських дітей не витрачено жодної копійки.

В рідних селах юні мешканці та їхні батьки не бачать не тільки цивілізованих умов для відпочинку, а часто-густо й звичайної питної води. Водоводи є ще однією нагальною проблемою запорізьких сіл, яка стала причиною розповсюдження інфекційних, печінкових та кишково-шлункових захворювань.

З рештою, недотримання гідних умов праці селян призводять і до частих випадків професійних захворювань та подовжене перебування сільгосппрацівників на лікарняному. Так, лише минулого року через хвороби у Запорізькому регіоні щодня не працювали 9 тисяч сільських трударів. На часі негативна тенденція зберігається. То ж, скільки ще “протягне” запорізьке село в таких умовах – залишається лише здогадуватись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG