Доступність посилання

ТОП новини

Про політичну ситуацію у кримському парламенті


Про політичну ситуацію у кримському парламенті

Симферополь, 26 липня 2002 - Минулого тижня депутати Верховної Ради Криму пішли на парламентські канікули. Однак, політичне життя в автономії не завмерло, хоч і значно вповільнилося під спекотним кримським сонцем. Плетення політичних інтриг перемістилося з парламентських коридорів до депутатських санаторіїв.

Два місяці парламентських канікул – час коли кримські політико-економічні групи готуються до традиційних осінніх битв. 2-га сесія кримського парламенту відкриється 18 вересня, а 22 вересня відбудуться довибори у трьох виборчих округах. Три депутатські мандати – не дуже багато, однак, боротьба за них очікується жорсткою.

В кожному з округів балотуються комуністи, а також представники Громадського комітету “Прозора влада”, за яким стоїть відомий політик і впливовий підприємець Андрій Сенченко. Обидві політичні сили декларують опозиційність, однак реально в опозиції знаходяться лише “Прозора влада”. Комуністи ж попри опозиційну риторику їхніх лідерів входять до коаліційного уряду Криму і до Президії Верховної Ради автономії.

У Меджлісі Радіо “Свобода” повідомили, що висуватимуть свого кандидата лише в одному окрузі - №98, що у Совєтському районі, де є шанс пройти кримському татарину. Інші округи - №25 і 30 знаходяться у Симферополі і тут більше шансів на перемогу мають комуністи й представники “Русского блока Крима”. Попри гучні заяви, лідер республіканської організації КПУ Леонід Грач, судячи з усього, не балотуватиметься у “рідному” 25-у окрузі. Там уже зареєстровано кандидатом у депутати відомого українофоба, редактора газети “Кримская правда” Михайла Бахарєва, якого підтримують не тільки націоналісти з “Русского блока”, але й інтернаціоналісти з Кримського рескому Компартії.

Поки набирає обертів чергова виборча кампанія, тривають маневри на політичному полі автономії. В кулуарах кримської влади чим далі – тим більше говорять про активізацію контактів комітету “Прозора влада” Андрія Сенченка і групи впливового народного депутата України від Криму Льва Міримського, які намагаються розширити опозиційний кримському прем’єру Сергію Куницину політичний фронт. Про їхні успіхи поки що невідомо, але інші “писані” опозиціонери – комуністи – нещодавно заявили, що не йтимуть на створення антиурядової коаліції, хоч і залишаються “відкритими для консультацій з усіма політичними силами”.

До осені ще є досить часу, тож, пам’ятаючи минулі роки, можна припустити, що політичний пейзаж Криму може змінитися найрадикальнішим чином.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG