Доступність посилання

ТОП новини

Українська громада в Чеській Республіці зросла – так свідчить найновіша інформація, що її оприлюднило чеське державне статистичне управління


Українська громада в Чеській Республіці зросла – так свідчить найновіша інформація, що її оприлюднило чеське державне статистичне управління

Прага, 25 липня 2002 - Статистика в цілому підтвердила тенденції, визначені кілька років тому демографами: питома вага національних меншин у Чеській Республіці зростає. Ця тенденція особливо помітна щодо української громади, яка протягом останнього десятиліття зросла більше, ніж удвічі. Самі чехи дивляться на статистику з оптимізмом: якщо зростає кількість чужинців у країні, значить росте їхня довіра до Чехії. Але також і збільшується живильне середовище чеської культури, котра має шанс збагатитись за рахунок національних традицій інших народів за умови, звичайно, що ці новоприбульці не забуватимуть про своє рідне коріння.

Серед оприлюднених статистичних даних варта уваги ще одна інформація: чеське суспільство швидко старіє, смертність на третину перевищує народжуваність. За тридцять років із 11-ти чехів восьмеро будуть пенсіонерами. Якщо тенденція зберігатиметься, то Чеська Республіка змушена буде щороку приймати більше працездатних іноземців. За попередньою інформацією, програма інтеграції іноземних, у тому числі – й українських робітників до чеської економіки розглядатиметься урядом Чехії як один із реальних виходів із проблеми.

У Чеській Республіці українська національна меншина належить до найбільших, точніше – четверта найбільша після словацької, польської та німецької. За останніми даними вона нараховує 21 212 осіб. Минулого року, як нам повідомили в чеському Міністерстві внутрішніх справ, вона зросла на 117 людей, які отримали чеське громадянство. Крім цього з правом постійного перебування в країні живе ще близько 10 тисяч українських громадян. Разом із тими, хто працює на чеських теренах із правом перебування понад 90 днів, ця кількість зростає до 30 тисяч. Іншими словами, на законній основі в Чеській Республіці нині живе 50 тисяч громадян України. Громадяни України становлять більшість прихожан чеської православної та греко-католицької церков, де завдяки їхній активності практично вдалось перевести церковні відправи на українську мову. Найбільшим організованим об’єднанням українців у Чеській Республіці є ’’Українська ініціатива’’, яку очолює пан Віктор Райчинець. Ось як він прокоментував зростання української громади в Чехії.

Віктор Райчинець

Перед 10 роками українців було біля 8 000, а тепер, по 10 роках, багато підросло і зараз є понад 22 000. Мене це дуже радує. Я горжуся тим, що вони все ж таки свідомо написали себе українцями - українською національністю в Чеській Республіці. Не стидаються за це, навпаки, горді тим, що є українцями.

Оксана Пеленська

Чи це якось відбилося на активізації роботи української громади, зокрема, «Української ініціативи» у Чеській Республіці?

Віктор Райчинець

Напевно, це відбилося в нашій громаді і також у церкві. Ми настоювали, щоб у церкві була українська мова.

Оксана Пеленська

Про яку церкву ви говорите?

Віктор Райчинець

Це як у греко-католицькій, так і в православній.

Оксана Пеленська

Щоб служби відправлялися української мовою?

Віктор Райчинець

Так, українською мовою. Ми, все ж таки, трошки добилися того. Не все ще гаразд, але 70% вже йде служба українською мовою.

Оксана Пеленська

Крім ’’Української ініціативи’’ у Чехії працюють ще такі громадські організації, як Союз українців, Форум Українців ЧР, Союз українських жінок, та все ж усі разом вони об’єднують лише трохи більше, ніж 10 відсотків із загального числа українських громадян. Переважно ж громадяни України утримують між собою контакти посередництвом церкви. По відправах у неділю, та особливо – на свята, скажімо, на Великдень, коли православні й греко-католицькі церкви по всій країни дослівно тріскають по швах, можна створити уяву, наскільки значним є український елемент у національній палітрі Чеської Республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG